czy macie osoby które same sobie opłacają KRUS. Maja decyzję o przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego wydaną przed majem 2014 roku ( nie musiały składać oświadczenia ze zaprzestały pracy w gospodarstwie rolnym) ?
Mam takie dwie osoby za które nie opłacam żadnych składek bo w 2013r. oświadczyły, że maja składki z innego tytułu tj. dobrowolnie w KRUS. Nie wiem teraz co z nimi robić czy zgłosić do ZUS?
wiedzma pisze:ja też mam kilka takich osób i nie wiem co z nimi począć
też mam ... ciekawe jak potraktuje sprawę krus gdy będą mieli nowe orzeczenia? jedno świadczenie mam na stałe :/
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
a czy macie osoby mówię tu w szczególności o czasie kiedy powstawały decyzje na zdo i ubiegający podpisywali oświadczenie o rezygnacji z pracy w gospodarstwie rolnym nie wiedząc wtedy jaki będzie skutek i opłacali sobie sami KRUS
Oni sami sie wykruszą jak się będą zgłaszać do KRUS po swoje renty/emerytury już tak miałem kilka osób u nich wypadną w okresie od podpisania oświadczenia u nas obejmiemy ich wtedy wstecz w ZUS. Obowiązek powiadomienia o tym wszystkim KRUSU ma raczej klient nie wydaje mi za stosowne aby to robić za klienta
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Może pomożecie co zrobić: kobieta na starych zasadach pobiera świadczenie pielęgnacyjne na córkę przyznane na na stałe i opłacała sama wszystkie składki w KRUS. Teraz przyszła z podaniem ,żeby wójt opłacał za nią składki w KRUS. Okres składkowy ma 22lata .
ja bym zrobił tak złożyłbym rezygnację z śp z dniem ostatniego dnia miesiąca. w następnym miesiącu nowy wniosek o śp i w tedy ma wybór gdzie chce być ubezpieczona
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”