Dodatek pielęgnacyjny zwrot ZUS
-
- Referent
- Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.
- Kontakt:
Dodatek pielęgnacyjny zwrot ZUS
Otrzymaliśmy pismo z ZUS, że osoba od 01.09.2018 r. pobiera dodatek pielęgnacyjny. Zasiłek pielęgnacyjny był cały czas wypłacany, bo osoba nie zgłosiła nam tego. Rozumiem, że żądać zwrotu od ZUS-u tak, zgodnie z art. 16 ust. 7 ? a co z odsetkami ?
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Dodatek pielęgnacyjny zwrot ZUS
Nie ma odsetek jak ZUS zwraca.
-
- Referent
- Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.
- Kontakt:
A to jest poprawne że będę żądać zwrotu od ZUS czy powinnam sprawdzić kiedy ta osoba otrzymała od nich decyzję, bo słyszałam, ze jeśli wydali decyzję przyznająca dodatek przed naszymi wypłatami a ta osoba nie poinformowała, to powinnam od niej żądać zwrotu.
Ja sama wystąpiłam do ZUS czy osoba pobiera dodatek, bo widziałam, że ma 75 lat.
Ja sama wystąpiłam do ZUS czy osoba pobiera dodatek, bo widziałam, że ma 75 lat.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Osoba pobierająca zasiłek pielęgnacyjny powinna sama zgłosić że pobiera dodatek pielęgnacyjny. Tym bardziej, że decyzję o przyznaniu z uwagi na ukończenie 75. roku życia, ZUS wydaje około półtora miesiąca wcześniej. Wg mnie nie ma podstawy żądania zwrotu od ZUS-u.
-
- Referent
- Kontakt:
no właśnie też mi się tak wydaje. Bo są osoby, które dużo wcześniej zgłaszają. Tylko jak to sprawdzić kiedy dostała decyzję. Nie mam nr tel.
- POCAHONTAS
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nie zgodzę się z tym, idea tego zapisu było to,że ludzie czekaja na decyzję zus czasem dłużej. od momentu, kiedy strona otrzyma decyzję zus jest zobowiązana nas poinformowac. pisałabym do zusu- zwrot o zasiłki wypłacone do miesiąca kiedy strona odebrała decyzję, potem jeśli coś było pobierane przez osobę to jest to zwykłe np - w moim mniemaniu.Szarak pisze:Nie ma odsetek jak ZUS zwraca.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Ja napisałem tylko, że nie ma odsetek jak ZUS zwraca . Nic nie pisałem, że nie można dochodzić NP wraz z odsetkami w formie decyzji.
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
pozwolę sobie też się nie zgodzić i wyrazić swoje zdanie:POCAHONTAS pisze: nie zgodzę się z tym, idea tego zapisu było to,że ludzie czekaja na decyzję zus czasem dłużej. od momentu, kiedy strona otrzyma decyzję zus jest zobowiązana nas poinformowac. pisałabym do zusu- zwrot o zasiłki wypłacone do miesiąca kiedy strona odebrała decyzję, potem jeśli coś było pobierane przez osobę to jest to zwykłe np - w moim mniemaniu.
mamy jasny zapis z art. 16 ust. 7, z którego nijak nie wynika czy mamy badać kiedy osoba dostała decyzję z ZUS/KRUS; dodatkowo należy mieć na uwadze, że są to osoby po 75 rż. niejednokrotnie chore ....
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Ewalu nie wchodziłem nawet w tą dyskusję. Skoro chcą się kopać z ludźmi w wieku 75 lat, niech się kopią.
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Szarak pisze:Ewalu nie wchodziłem nawet w tą dyskusję. Skoro chcą się kopać z ludźmi w wieku 75 lat, niech się kopią.

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
Oprócz Dodatek pielęgnacyjny zwrot ZUS - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
świadczenie pielegnacyjne a Krus
czy przyznać zasiłek pielegnacyjny
jak obliczyć dochód do becikowego
Podstawa prawna do świadczenia rodzicielskiego
jak piszecie w decyzjach zmieniających ŚP
Świadczenie rodzicielskie dla Ukrainki
Rygor natychmiastowej wykonalności
pani dostała dodatek a nie powinna
świadczenie piel. dec sko a zmiana decyzji
Urlop wychowawczy a karta pobytu do 07.07.2019 roku
nienaleznie pobrane świadczenia
czy zmieniło się coś opiekuńczych?