Mam osobę która wnioskuje o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie UW na 2 dzieci ( bliźniaki). Do wniosku dołączyła wyrok sądu w krtórym w pkt. 1 sąd ustala, że pani.. nabyła prawo do urlopu wychowawczego będąc zatrudniona w ... na dzieci... i ... od dnia 14.11.2014 roku na okres 36 miesięcy.Pani nie ma zaświadczenia pracodawcy o okresie zatrudniania oraz o udzieleniu urlopu wychowawczego złożyła tylko oświadczenie o udzieleniu urlopu wychowawczego oraz zaświadczenie z ZUS że jest zgłoszona do ubezpieczeń społecznych Jej pracodawca nie stawiał się na rozprawy i nie odbiera żadnej korespondencji czy na podstawie wyroku sądu mogę przyznać jej dodatek z tytułu opieki nad 2 dzieci ? jeśli tak to od kiedy : od pierwszego dnia złożenia wniosku w ops ( wniosek złożyła 4 lipca br. ) I drugie pytanie: czy przyznać 400 zł na jedno dziecko i 400 zł na drugie dziecko czy tylko jedno 400 zł ??
1. Jeżeli chodzi o okres zatrudnienia, niech złoży oświadczenie (załącznik nr 10 do Rozporządzenia .......... Dz. U. 2013, poz. 3).
2. Świadczenie przyznajesz od lipca (osoba mogła przyjść wcześniej, złożyć wniosek i byłoby zawieszone postępowanie do czasu wydania wyroku) i tylko 400,00 zł.
Co do okresu przyznania i wysokości dodatku niech się odwołuje.
W MAJU BR pisałam do ministerstwa o interpretację tego przepisu, bo też miałam taki przypadek , i tak jak myślałam interpretacja prosta i logiczna płacimy tylko 400 zł na bliźnięta
Ja w takim przypadku proszę o dostarczenie " umowy o pracę "i widzisz od kiedy do kiedy jest zatrudniona czy ewentualnie na stałe, możesz przyznać 1 400,00 zł i powiedzieć żeby się odwołała. miałam dwa przypadki, że kobietki się o0dwołały i wniosły o unieważnienie decyzji z 2013 roku - SKO uchyliło moją decyzję i przyznało po 400,00 zł czyli razem 800,00 zł i niestety wypłacaliśmy po drugie 400,00zł ...pozdrawiam