Witam, macie może do wyliczenia zapotrzebowanie na środki na lipiec-grudzień 2015 do przekazania? Ma ono uwzględniać zmiany w wysokościach zasiłków rodzinnych i dodatków oraz większą liczbę świadczeniobiorców w związku ze wzrostem kryterium dochodowego i nad tym najbardziej się głowię:( może podpowiecie coś jaki pzrewidujecie wzrost liczby świadczeniobiorców od listpada? Procentowo.
Szklana kula, albo fusy z kawy. Wszystko zależy od zamożności mieszkańców Twojej gminy. Szukałem danych gusowskich, które by pomogły w tych wyliczeniach, ale bezskutecznie. Przyjąłem sobie (może niesłusznie) założenie proporcjonalnego wzrostu przychodów rodzin, ustaliłem jaki był efekt podniesienia kryterium z 539 na 574, a w oparciu o to dokonałem szacunków.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
w innym wątku west przewiduje 10-15 %, ja szacuje że może być nieco wyższy. Dla potrzeb wyliczenia niedoborów założyłem wzrost liczby rodzin uprawnionych do zasiłku o 17%, wzrost liczby świadczeń nieco niższy (zakładam, że więcej będzie rodzin z jednym i dwójką dzieci niż wielodzietnych).
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
jak było na początku lipca zapotrzebowanie na VII-XII 2015 Pani w UW powiedziala mi ze wyliczamy zgodnie z aktualnym stanem prawnym, czyli bez ewentualnych podwyzek
a Wy jak robicie ???
W piśmie, które dostaliśmy jest napisane, że mamy ując zmiany kwot zasiłków oraz wzrost kryterium od listopada więc musimy to ująć choć ciężko bo niby skąd my to mamy wiedzieć czy przyjdzie 1o osób, 100 czy więcej?