Dodatek węglowy - Odwołanie od decyzji - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 sty 2023, 16:13

Dzień dobry.
Dostałem decyzję o odmowie przyznania dodatku węglowego.
Sprawa wygląda tak, że wynajmuję mieszkanie opalane węglem (jest to zgłoszone do ewidencji emisyjności). Dodatkowo wybudowałem dom, przeprowadziłem się, ale nadal posiadam umowę najmu i płacę za ogrzewanie (jest wspólna kotłownia na 8 mieszkań). Do niedawna (końca listopada) przebywała tam rodzina UKR za którą też płaciłem rachunki i dawałem im pieniądze na życie z 40+. Pani urzędnik zażądała ode mnie oświadczenia, że moje "centrum życiowe" jest w nowo wybudowanym domu. Napisałem. Na tej podstawie dostałem odmowę. Czy jest sens się odwoływać?
waldi423
Praktykant
Od: 25 sty 2023, 16:03
Zajmuję się: Nie istotne

Napisano: 25 sty 2023, 17:05

Jaki dokładnie był powód decyzji odmownej? Czy możesz wkleić fragment decyzji?
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 25 sty 2023, 19:22

Jeżeli tam nie mieszkasz to nie ma dodatku.
OlaOla123
Stażysta
Od: 11 sie 2021, 11:58
Zajmuję się: Wsio

Napisano: 26 sty 2023, 11:31

Decydujesz sie gdzie mieszkasz i oswiadczasz to pod odpowiedzialnoscia, a urzad ma prawo to zweryfikowac. Ja bym podjechała na wywiad i sprawdziła czy rzeczywiście mieszkałeś/mieszkasz z tymi ukraincami.... A sam piszesz ze sie przeprowadziłeś, we wniosku twierdzisz ze mieszkasz nadal w tym mieszkaniu, w oswiadczeniu ze jednak w domu...
Mam pełno takich wniosków gdzie ludzie udaja ze gdzies mieszkają i kompletnie nie biora odpowiedzilaności za swoje oswiadczenia.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 26 sty 2023, 13:00

kalina.malina pisze:
26 sty 2023, 11:31
Decydujesz sie gdzie mieszkasz i oswiadczasz to pod odpowiedzialnoscia, a urzad ma prawo to zweryfikowac. Ja bym podjechała na wywiad i sprawdziła czy rzeczywiście mieszkałeś/mieszkasz z tymi ukraincami.... A sam piszesz ze sie przeprowadziłeś, we wniosku twierdzisz ze mieszkasz nadal w tym mieszkaniu, w oswiadczeniu ze jednak w domu...
Mam pełno takich wniosków gdzie ludzie udaja ze gdzies mieszkają i kompletnie nie biora odpowiedzilaności za swoje oswiadczenia.
No właśnie tu jest problem. Urzędowo sprawa jest chyba jasna. Ja Tam nie mieszkam. Nikt teraz tam nie mieszka. Ja tylko ponoszę koszty ogrzewania. Ustawodawca napisał "zamieszkuje i gospodaruje. Skoro gospodarowanie jeszcze by się kwalifikowało (utrzymuję to mieszkanie w całości) to z zamieszkaniem się nie zgadza. Dodatek w samym zamyśle jest pomocą dla gospodarstw domowych w związku z rosnącymi kosztami utrzymania, a te wzrosły mi o 100%.
waldi423
Praktykant

Napisano: 26 sty 2023, 13:09

Na potrzeby przyznawania dodatku przyjmuje się, że jedna osoba może wchodzić w skład tylko jednego gospodarstwa. Jeśli potwierdziłeś, że gospodarujesz w swoim nowym domu, to znaczy że nie możesz ubiegać się o dodatek pod jakimś innym adresem. Możesz/Mogłeś ubiegać się o dodatek do ogrzewania swojego domu (o ile na jakiś się łapiesz/łapałeś).
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 26 sty 2023, 13:58

Utrzymywanie mieszkania, ogrzewanie go itd nie jest gospodarowaniem tam, poniewaz nie prowadzisz tam swojego gospodarstwa domowego, nie mieszkasz. Wiesz ja moge miec 5 domów do ogrzania, moga mnie kosztowac mase kasy, ale nie twerdze ze mieszkam w 5 na raz, a ty we wniosku oświadczyłeś ze tam mieszkasz a nie mieszkasz. Wniosek jest jasny, adres ZAMIESZKANIA. Który w jednym czasie moze byc tylko jeden. Najczesciej jak wchodzisz na wywiad to od razu widac czy ktos tam mieszka czy nie mieszka.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 26 sty 2023, 14:58

kalina.malina pisze:
26 sty 2023, 13:58
Utrzymywanie mieszkania, ogrzewanie go itd nie jest gospodarowaniem tam, poniewaz nie prowadzisz tam swojego gospodarstwa domowego, nie mieszkasz. Wiesz ja moge miec 5 domów do ogrzania, moga mnie kosztowac mase kasy, ale nie twerdze ze mieszkam w 5 na raz, a ty we wniosku oświadczyłeś ze tam mieszkasz a nie mieszkasz. Wniosek jest jasny, adres ZAMIESZKANIA. Który w jednym czasie moze byc tylko jeden. Najczesciej jak wchodzisz na wywiad to od razu widac czy ktos tam mieszka czy nie mieszka.
Dzięki. To dosadnie i w sposób wystarczający przekonuje mnie, że nie powinienem się odwoływać, ponieważ najnormalniej w świecie ten dodatek mi się prawnie nie należy, choć na chłopski rozum wydawałyby się inaczej.
waldi423
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x