na stronie ministerstwa jest taki plik wskazówki, jak wypełnić wniosek o wypłatę dodatku węglowego i tam w cz.I pkt piszą że przez paliwa stałe rozumie się węgiel kamienny, brykiet lub pelet zawierające co najmniej 85% węgla kamiennego. Dodatek węglowy przysługuje również gospodarstwom domowym ,które ogrzewają się piecami na ekomiał i ekogorszek... u ustawie nic nie ma o ekomiale i ekogorszku...
A co robicie jak na dodatek osłonowy gospodarstwo domowe liczyło 5 osób tj. wnioskodawca, jego żona i dziecko oraz rodzice wnioskodawcy, a teraz na potrzeby dodatku węglowego rozdzielają na dwa gospodarstwa domowe: 1. wnioskodawca, jego żona i dziecko (3 osoby), 2. rodzice wnioskodawcy ( 2 osoby). jakoś to będziecie weryfikować, przysługują dwa dodatki węglowe, czy jeden?
"A co robicie jak na dodatek osłonowy gospodarstwo domowe liczyło 5 osób tj. wnioskodawca, jego żona i dziecko oraz rodzice wnioskodawcy, a teraz na potrzeby dodatku węglowego rozdzielają na dwa gospodarstwa domowe: 1. wnioskodawca, jego żona i dziecko (3 osoby), 2. rodzice wnioskodawcy ( 2 osoby). jakoś to będziecie weryfikować, przysługują dwa dodatki węglowe, czy jeden?"
przyznajemy 2 x po 3000 i liczymy 2%.
Za głupotę ustawodawcy nie odpowiadamy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Ja nie widzę ja już nie wiem czy mam ogarniać Ukrainę, pomoc społeczną czy teraz jeszcze dodatek węglowy ja widzę tylko art. 3 węgiel brykiet lub pelet ten ekogroszek to gatunek węgla???HELP ???
gdzie jest w ustawie zapis, że mieszkańcom bloków w mieście opalanym węglem to na lokalną sieć ciepłowniczą przysługuje a na miejską to już nie przysługuje
A ja mam inne pytanie dot. składu gospodarstwa... A mianowicie definicja ta sama co przy osłonówce. W przypadku DO ludzie sumowali wszystkich mieszkańców, bo wiadomo-im większy skład, tym wyższa kwota dodatek. A teraz te gospodarstwa chcą się "dzielić", tak by z jednego zrobić np. 3 i wtedy każde po 3tys. Czy powinniśmy w jakiś sposób weryfikować składy gospodarstw? Czy też osłonówką sobie a węglowy sobie...?
gdzie jest w ustawie zapis, że mieszkańcom bloków w mieście opalanym węglem to na lokalną sieć ciepłowniczą przysługuje a na miejską to już nie przysługuje