Witam z obliczeń wychodzi mi że kwota dodatku razem z ryczałtem przewyższa czynsz.
- kwota dodatku 506,60zł ( ryczałt 278,50zł + dodatek 228,09zł) wszystko płatne jest na konto zarządcy.
- kwota czynszu 444,26 zł
Co w takiej sytuacji? Czy miał ktoś taką sytuację?
dodatek wyższy niż czynsz
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: dodatek wyższy niż czynsz
miał:) tak jest gdy nie ma co,cw i gazu...Karolin@ pisze: 22 wrz 2021, 9:32 Witam z obliczeń wychodzi mi że kwota dodatku razem z ryczałtem przewyższa czynsz.
- kwota dodatku 506,60zł ( ryczałt 278,50zł + dodatek 228,09zł) wszystko płatne jest na konto zarządcy.
- kwota czynszu 444,26 zł
Co w takiej sytuacji? Czy miał ktoś taką sytuację?
jezeli wnioskodawca chce by wszystko szlo na konto zarzadcy to tak wyplacasz i po sprawie

-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Nie wiem jak to jest możliwe, aby dodatek był wyższy niż czynsz. W ustawie o dodatkach mieszkaniowych jest wyraźnie napisane, że kwota dodatku mieszkaniowego wraz z ryczałtem energetycznym nie może przekraczać 70% wydatków[/b][/u] przypadających na normatywną powierzchnię zajmowanego lokalu mieszkalnego lub 70% faktycznych wydatków ponoszonych za lokal mieszkalny, jeżeli powierzchnia tego lokalu jest mniejsza lub równa normatywnej powierzchni. (art. 6, ust. 10), Rada gminy może ewentualnie w drodze uchwały podwyższyć lub obniżyć wysokość wskaźników procentowych, ale nie więcej niż o 20 %.
Mam rodziny, które składają wnioski nie mając dochodów, bo zasiłki z MOPS się nie liczą, nie mają centralnego ogrzewania, centralnie ciepłej wody i gazu i nigdy przenigdy dodatek mieszkaniowy wraz z ryczałtem nie przekroczył wysokości czynszu.
Mam rodziny, które składają wnioski nie mając dochodów, bo zasiłki z MOPS się nie liczą, nie mają centralnego ogrzewania, centralnie ciepłej wody i gazu i nigdy przenigdy dodatek mieszkaniowy wraz z ryczałtem nie przekroczył wysokości czynszu.
-
- VIP
- Kontakt:
tak...masz rację...ale nawet jeśli jest ograniczenie do 70% w niewielu przypadkach bo to są sporadyczne przypadki...dodatek wychodzi większy niż czynsz...gdyż np jeżeli jest duża liczba osób a nie ma co, cw i gazu naprawdę wychodzi spory ryczałt...mam dwa przypadki takieStefcia25 pisze: 23 wrz 2021, 13:44 Nie wiem jak to jest możliwe, aby dodatek był wyższy niż czynsz. W ustawie o dodatkach mieszkaniowych jest wyraźnie napisane, że kwota dodatku mieszkaniowego wraz z ryczałtem energetycznym nie może przekraczać 70% wydatków[/b][/u] przypadających na normatywną powierzchnię zajmowanego lokalu mieszkalnego lub 70% faktycznych wydatków ponoszonych za lokal mieszkalny, jeżeli powierzchnia tego lokalu jest mniejsza lub równa normatywnej powierzchni. (art. 6, ust. 10), Rada gminy może ewentualnie w drodze uchwały podwyższyć lub obniżyć wysokość wskaźników procentowych, ale nie więcej niż o 20 %.
-
- VIP
- Kontakt:
np....Stefcia25 pisze: 23 wrz 2021, 13:44 Nie wiem jak to jest możliwe, aby dodatek był wyższy niż czynsz. W ustawie o dodatkach mieszkaniowych jest wyraźnie napisane, że kwota dodatku mieszkaniowego wraz z ryczałtem energetycznym nie może przekraczać 70% wydatków[/b][/u] przypadających na normatywną powierzchnię zajmowanego lokalu mieszkalnego lub 70% faktycznych wydatków ponoszonych za lokal mieszkalny, jeżeli powierzchnia tego lokalu jest mniejsza lub równa normatywnej powierzchni. (art. 6, ust. 10), Rada gminy może ewentualnie w drodze uchwały podwyższyć lub obniżyć wysokość wskaźników procentowych, ale nie więcej niż o 20 %.
pow. 21,24
wydatki =79,40 zł
dochód= 0 zł
brak co,cw,gazu
1 os
79,40 - 0 + 5x0,6610 x 1 + 20 x 0,6610 x 1os + 10 x 0,6610 = 79,40 + 70,20 + 13,22 + 6,61 = 169,43
169,43 x 70% = 118,60 kwota dodatku przy ograniczeniu do 70 %
Oprócz dodatek wyższy niż czynsz - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Wykup mieszkania
Dochód - dodatek mieszkaniowy (dod. pielgnacyjny)
Wynajem mieszkania
Emerytura
Wyliczenie
wydatki na większą ilość osób niż zamieszkują
odmowa przekrocozny dochód
komu wypłata
Ha przeliczeniowy
Komu wypłacać dodatek
Decyzja
ryczałt na zakup opału
Wyliczenie- proszę o pomoc :(
Sprawdzenie wyliczenia