dodatek wyzszy od czynszu - przekazujemy różnice wnioskodawcy?? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 19 kwie 2023, 8:36

no wlasnie nie wiem czy tak moze byc skoro jest to na okres biezacy, na biezace oplaty a nie dodtyczy zaleglych miesiecy?
tak nam tez Pani ze szkolenia mowila
art.8 ust.3 Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zalicza dodatek mieszkaniowy na poczet przysługujących lub rozliczanych za jej pośrednictwem należności za zajmowany lokal mieszkalny.

to jak zarządca już sobie porozlicza te dodatki jest poza naszą kontrolą ;)

jednak z przepisów nie wynika [chyba że coś przeoczyłem] żeby musiał zwracać bądź przekazywać nadwyżki .
i dopóki nie wprowadzą korekt w tym zakresie to na szkoleniach sobie mogą tam gadać co chcą ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 19 kwie 2023, 8:45

okresu pomiędzy dodatkami tj. 6 miesięcznego

tego nie rozumiem??
jeżeli osoba na bieżąco korzysta z dodatku i do aktualnie złożonego wniosku zawyży wodę, prosimy rachunki za cały okres od poprzednio przyznanego świadczenia tj. za 6 miesięcy - wydaje się, że jest to miarodajne z uwagi na fakt, iż nikt nie będzie zawyżał wydatków za wodę w tak długim okresie - to nie logiczne.
na podstawie tak zgromadzonych rachunków od razu widać jak na dłoni, co i jak.
Jako uzasadnienie dla tych bardziej cwaniakowatych zawsze powtarzana jest regułka, że gmina [nawet nie wiadomo jak bogata] nie jest w stanie dopłacać do każdego poziomu wydatków, a organ realizujący zadania stoi na straży racjonalnego gospodarowania środkami publicznymi.
Musi być jednak oświadczenie strony i o tym trzeba pamiętać ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 19 kwie 2023, 12:59

właśnie też jestem w trakcie robienia decyzji i też wychodzi mi dodatek wraz z ryczałtem jest wyższy niż sam czynsz. Są to mieszkania socjalne które nie maja ogrzewania ,ciepłej wody i gazu. wiec jeśli osoba podpisuje ze chce cały dodatek wraz z ryczałtem na konto, zarządca otrzymuje więcej pieniędzy niż czynsz. za każdym razem zastanawiam się co w takie sytuacji robić i jak to rozgryźć.
Gosia1979
Referent
Od: 08 mar 2020, 23:51

Napisano: 19 kwie 2023, 15:44

na szkoleniach (dawno, dawno temu, kiedy się jeszcze spotykaliśmy :) ) mówiono, że jeśli będzie nadpłacony DM, to można powiedzieć Stronie żeby następny wniosek składała np. za 2 czy 3 miesiące jak zejdzie nadpłata. Tak mała przerwa.
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 21 kwie 2023, 14:14

Gosia1979 pisze:
19 kwie 2023, 12:59
właśnie też jestem w trakcie robienia decyzji i też wychodzi mi dodatek wraz z ryczałtem jest wyższy niż sam czynsz. Są to mieszkania socjalne które nie maja ogrzewania ,ciepłej wody i gazu. wiec jeśli osoba podpisuje ze chce cały dodatek wraz z ryczałtem na konto, zarządca otrzymuje więcej pieniędzy niż czynsz. za każdym razem zastanawiam się co w takie sytuacji robić i jak to rozgryźć.
to niech nie oświadcza,żeby przekazywać ryczałt zarządcy wtedy część dodatku idzie do zarządcy a ryczałt na opał (wyliczany zgodnie z ustawą o dm) może odbierać w kasie lub przelewany może być na konto wnioskodawcy wtedy nie będzie nadpłaty u zarządcy ;)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 24 kwie 2023, 8:17

:-) pisze:
21 kwie 2023, 14:14
Gosia1979 pisze:
19 kwie 2023, 12:59
to niech nie oświadcza,żeby przekazywać ryczałt zarządcy wtedy część dodatku idzie do zarządcy a ryczałt na opał (wyliczany zgodnie z ustawą o dm) może odbierać w kasie lub przelewany może być na konto wnioskodawcy wtedy nie będzie nadpłaty u zarządcy ;)
problem jet w tym że oni chcą zeby wszystko szło do zarządcy .Ponieważ bo czasem sam ryczałt est tak wysoki ze musieliby np. dopłacac po 10 zł dodatku. a jak to mowią nie chce im sie latać z taką kwotą. potem np. zapomną i muszę im wstrzymywać, brzmi to absurdalnie ale to sa mieszkania socjalne
Gosia1979
Referent
Od: 08 mar 2020, 23:51

Napisano: 25 kwie 2023, 7:49

Miałam taką sytuację. Zadzwoniłam do prawnika z Lexa, powiedział, że nadpłatę można zaliczać na zadłużenie (akurat ta Pani miła zadłużone mieszkanie gminne)
oksanoczka
Praktykant
Od: 04 sie 2022, 7:48
Zajmuję się: KDR, dodatki mieszkaniowe, stypendia szkolne

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x