Dodatek z tytułu podjęcia przez dziecko nauki poza zamieszka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 18 sie 2017, 10:26

Pani rozwódka, jedno dziecko z byłym mężem w wieku 17 lat(są alimenty), drugie dziecko w wieku 3 lat z obecnym partnerem. Pani i syn 17 latek pochodzą z Warszawy, ponadto syn 17 letni uczy się w Warszawie i tam mieszka u Babci w roku szkolnym (przynajmniej tak oświadcza Pani). Pani w 2015 r. i 2016 r. mieszkała z partnerem i drugim dzieckiem za granicą a syn 17 letni w Kielcach mieszkając u Babci uczęszczał do szkoły. W sierpniu Pani, partner i drugie dziecko zjechali do Polski i przyszli na 500+ i rodzinne u mnie w gminie gdyż tu teraz zamieszkują (na dzień złożenia wniosku bez dochodów). Do wniosku na rodzinne złożyła prośbę o dodatek z tytułu podjęcia przez dziecko nauki poza zamieszkaniem na częściowe pokrycie wydatków ... oraz oświadczenie że syn 17 letni jest tymczasowo zameldowany w Warszawie. Robię wydruk z pesel a tam wychodzi że Pani i syn 17 letni mają stałe zameldowanie w Warszawie a jej partner i drugie dziecko zameldowanie tymczasowe w mojej gminie. Pytanie moje jest takie czy mogę na syna 17 letniego przyznać dodatek skoro nie ma tymczasowego zameldowania w Warszawie tylko stałe. W rozporządzeniu mam zaświadczenie lub oświadczenie o tymczasowym zameldowaniu poza miejscem zamieszkania ale oświadczenie kłóci się z wydrukiem z PESEL.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 sie 2017, 13:52

na npotrzeby swiadczen rodzinnych zameldowanie nie ma zadnego znaczenia, jesli miejscem zameiszkania tej rodziny i matki tego maloletniego syna jest twoja gmina a dziecko uczeszcza do szkoly poza miejscowoasia , w ktorej mieszka rodzina - to dodatek na dojazd jak najbardziej przysluguje...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x