dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 01 wrz 2015, 13:03

to
Zgodnie z § 2 ww. rozporządzenia zajęcia te organizuje się dla dzieci i młodzieży z upośledzeniem umysłowym w stopniu głębokim w wieku od 3. do 25. roku życia. Do ukończenia 18. roku życia udział w zajęciach rewalidacyjno-wychowawczych jest zatem realizacją obowiązku szkolnego i obowiązku nauki, natomiast kontynuacja udziału w tych zajęciach przez dziecko w wieku od ukończenia 18 lat do 25. roku życia jest jego prawem. Prawa tego nie należy więc traktować jako rozszerzenia obowiązku nauki w rozumieniu art. 15 ust. 1 ustawy
przeczy temu
Nie budzi zatem wątpliwości uprawnienie do zasiłku rodzinnego na dziecko do 24. roku życia, które legitymuje się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności (stopnie niepełnosprawności zostały zdefiniowane w art. 3 pkt 20 i 21 ustawy o świadczeniach rodzinnych), które jednocześnie zostało zakwalifikowane do udziału w zajęciach rewalidacyjno-wychowawczych i które uczęszcza do ośrodka rewalidacyjno-wychowawczego. Ten bowiem w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych jest szkołą.
jest szkołą ale tylko na czas realizacji obowiązku nauki/szkolnego przez niepełnosprawnego
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 01 wrz 2015, 14:11

wg tego co podrzucił mnm przyznałabym
jolla

Napisano: 01 wrz 2015, 14:30

Gdzies na necie znalazłam i mam wydruk odp.MPIPS przytoczonej przez Pania poseł zwiazku z jej zapytaniem , ze nalezy przyznac ale nie moge teraz tego znaleść jutro poszukam i wrzucę.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2023, 8:48

Macie jakieś nowości w tym temacie?

Za bardzo mi się nie zgadza ze gdyby taki niepełnosprawny 21 latek poszedł na studia to ma zasiłek rodzinny ale jeśli jest tak głęboko niepełnosprawny ze idzie tylko na zajęcia rewalidacyjno wychowawcze to mu nie przysługuje nic? A jeśli SIO MEN wykazuje ta osobę jako ucznia to jest ok i mozna przyznawac?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 08 wrz 2023, 9:18

A moze ktos ma gdzies zapisany ten plik do zapoznania sie bo nic sie mi juz nie otwiera po latach
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x