dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka a zabezpieczenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 sie 2024, 15:08

Mam panią której płacę dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka (wyrok -powództwo o alimenty oddalone) Teraz wychodzi, że w maju 2023r była sprawa o alimenty na której sąd dał zabezpieczenie, opatrzony w pieczęć:" wyrok jest nieprawomocny tylko wykonalny" , wydany stronie w dniu 10 maja 2024r., nie ma nadanej klauzuli wykonalności.
i teraz się zastanawiam od kiedy uchylić dodatek z tytułu samotnego wychowania dziecka. Strona upiera się, że nie przychodziła do nas z tym wyrokiem bo jest nieprawomocny
Pomożecie?
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Napisano: 30 sie 2024, 6:57

" wyrok jest nieprawomocny tylko wykonalny" , wydany stronie w dniu 10 maja 2024r., nie ma nadanej klauzuli wykonalności.

Rozporządzenie do ustawy § 5. pkt d) w przypadku dochodu z alimentów:
– odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub poza
rodziną lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, odpis zatwierdzonej przez sąd
ugody zawartej przed mediatorem lub innego tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez
sąd, zobowiązujących do alimentów
na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną,

Art. 776. KPC Pojęcie tytułu wykonawczego
Podstawą egzekucji jest tytuł wykonawczy. Tytułem wykonawczym jest tytuł egzekucyjny zaopatrzony w klauzulę wykonalności, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Skoro jest wykonalny to jest tytułem wykonawczym.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 sie 2024, 9:35

też tak myslałam i w tej sytuacji muszę dochodzić NP?
ale zwątpiłam jak pani mi powiedziała, że poszła z tym postanowieniem do komornika i ten nie przyjął tego wyroku i poprosił ją o pieczęć z klauzulą wykonalności z sądu.
ew@1
Referent

Napisano: 30 sie 2024, 10:33

Hmmmm to bardzo ciekawe, że komornik nie przyjął. Napisałbym bym do Sądu o wskazanie czy to zabezpieczenie jest tytułem wykonawczym.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 sie 2024, 10:43

1. Tytułami egzekucyjnymi są:
1) orzeczenie sądu prawomocne lub podlegające natychmiastowemu wykonaniu, jak również ugoda zawarta przed sądem;
jeżeli to postanowienie nie jest prawomocne i nie ma w treści orzeczenia klauzuli natychmiastowej wykonalności to nie jest tytułem egzekucyjnym i nadanie mu tylko klauzuli wykonalności nie czyni go tytułem wykonawczym.

tutaj klauzuli wykonalności też w sumie nie ma z tego co doczytuję, ale w sprawach o alimenty wykonalność jest niby z urzędu

jakieś dziwactwo btw.... za moich czasów jakoś to w sądach było bardziej uregulowane
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 sie 2024, 10:51

no właśnie dziwne to postanowienie

są dwa pkt-y
posiedzenie niejawne o alimenty w przedmiocie wniosku o zabezpieczenie powództwa
postanowił
1. zabezpieczyć powództwo o alimenty na czas trwania postępowania (...)
2. w pozostałym zakresie wniosek o zabezpieczenie oddalić

na dole pieczątka "Wypis niniejszy wydany z akt sprawy z zaznaczeniem że orzeczenie jest nieprawomocne, ale podlega wykonaniu".

I co o tym myślicie?
ew@1
Referent

Napisano: 30 sie 2024, 11:37

ew@1 pisze:
30 sie 2024, 10:51
"Wypis niniejszy"
no to chyba wszystko jasne, niech kobieta weźmie z sądu odpis orzeczenia a nie wypis z orzeczenia. To są dwie różne rzeczy :lol:
z netu:
Wypis to skrócona forma dokumentu, zawierająca jedynie najważniejsze informacje. Odpis to dokładne odzwierciedlenie oryginału, łącznie ze sporządzonymi na nim poprawkami.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 sie 2024, 12:12

Tom. pisze:
30 sie 2024, 11:37
ew@1 pisze:
30 sie 2024, 10:51
"Wypis niniejszy"
no to chyba wszystko jasne, niech kobieta weźmie z sądu odpis orzeczenia a nie wypis z orzeczenia. To są dwie różne rzeczy :lol:
z netu:
Wypis to skrócona forma dokumentu, zawierająca jedynie najważniejsze informacje. Odpis to dokładne odzwierciedlenie oryginału, łącznie ze sporządzonymi na nim poprawkami.
no widzisz ... z mądrym to warto pogadać ;)
Czyli jak wystąpiła o nadanie klauzuli wykonalności i z tym przyjdzie to jakiej daty wtedy się trzymać ? dochodzić zwrotu dodatku z tyt. samotnego?
ew@1
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x