Oświadczenie do MOPS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 29 sie 2024, 15:30

Dzień dobry
świadczenie pielęgnacyjne pobieram od 1.02.2024 na córkę 5 letnia i chciałabym podjąć pracę na cały etat ( z poprzedniej pracy się zwolniłam ponieważ tak mi nakazano w moim MOPS bo lepiej będzie wyglądało i prawdopodobnie otrzymam to świadczenie…) teraz dzwoniłam do MOPSu i Pani powiedziała mi że jeśli chce podjąć pracę muszę do nich przyjść opisać jaka to praca z kim zostawię dziecko itp. Czy ktoś z Państwa miał taką sytuację? Oczywiste jest to , że dziecko zostanie z ojcem jednak jak wyżej wymieniłam składając wniosek na nowych zasadach Pani powiedziała , że dziecko z ojcem nie może bo to ja dostaję pieniądze za opiekę więc ja mam z dzieckiem siedzieć. Czy aby podjąć pracę dziecko w godzinach mojej pracy musi być wtedy w przedszkolu? Bardzo proszę o wsparcie z Państwa strony
Gaspar
Praktykant
Od: 29 sie 2024, 15:24
Zajmuję się: Oświata

Napisano: 30 sie 2024, 6:52

https://www.gov.pl/web/rodzina/swiadcze ... we-zasady3

Ustawodawca wykreślił z treści ww. przepisu przesłankę rezygnacji/niepodejmowania zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej jako warunku otrzymywania przez opiekuna osoby niepełnosprawnej świadczenia pielęgnacyjnego, właśnie po to aby od 1 stycznia 2024 r., przy ustalaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na nowych, obowiązujących od 1 stycznia 2024 r. zasadach, zatrudnienie lub inna praca zarobkowa opiekuna - jej rodzaj/wymiar/miejsce wykonywania/wysokość uzyskiwanego wynagrodzenia, itp. - nie miały żadnego wpływu na prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.

Jeżeli mówimy o świadczeniu pielęgnacyjnym na nowych zasadach po 01.01.2024 r. a nie do 31.12.2024 r., to co MOPS chce zrobić to jest nadinterpretacja przepisu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 sie 2024, 7:28

:lol: gdzie tacy nadgorliwcy?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x