dodatki mieszkaniowe - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 kwie 2024, 22:16

Witam wszystkich. Ostatnio zwracałam się na tym forum z prośbą o pomoc i jak zwykle się nie zawiodłam, więc pomyślałam, że może ponownie ktoś zechce mi pomóc, gdyż dodatki mieszkaniowe są dla mnie nadal zmorą, więc jeśli ktoś by zechciał mi pomóc to wdzięczność moja będzie dozgonna. Moje pytania dotyczą:
1. Ile w marcu i kwietniu 2024 roku wynosi 1 kWh za energię elektryczną?
2.Pani mieszka w wynajętym budynku od osoby prywatnej. Dom ogrzewany jest z pieca węglowego, tzw. kopciucha, z którego grzeje się także ciepła woda. Rodzina używa gazu z butli - butla przykręcana do kuchenki gazowej. W związku z tym muszę wyliczyć Klientce ryczałt za: brak centralnego ogrzewania, za brak ciepłej wody i za brak gazu przewodowego?
3.Czy do wydatków Klientki doliczam rachunki za energię elektryczną. W ustawie napisane jest, że nie stanowią wydatków - wydatki za energię elektryczną, jednak czytają różności na forum, spotkałam się z informacjami, że niektórzy doliczają, więc się zastanawiam.
4. Jeszcze pytaniu jak przeliczyć powierzchnię użytkową. Powierzchna użytkowa wynosi 47.50, a miesięczna stawka czynszu za 1 m 2 powierzchni użytkowej lokali mieszkalnych z zasobów gminy wynosi 2.40.
Wiem, że proszę o dużo informacji, ale dodatki to dla mnie czarna magia. Może ktoś zechce się odnieść do powyższego?
zośka_ops
Stażysta
Od: 03 lut 2020, 21:55
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 30 kwie 2024, 7:34

zośka_ops pisze:
29 kwie 2024, 22:16
Witam wszystkich. Ostatnio zwracałam się na tym forum z prośbą o pomoc i jak zwykle się nie zawiodłam, więc pomyślałam, że może ponownie ktoś zechce mi pomóc, gdyż dodatki mieszkaniowe są dla mnie nadal zmorą, więc jeśli ktoś by zechciał mi pomóc to wdzięczność moja będzie dozgonna. Moje pytania dotyczą:
1. Ile w marcu i kwietniu 2024 roku wynosi 1 kWh za energię elektryczną?
2.Pani mieszka w wynajętym budynku od osoby prywatnej. Dom ogrzewany jest z pieca węglowego, tzw. kopciucha, z którego grzeje się także ciepła woda. Rodzina używa gazu z butli - butla przykręcana do kuchenki gazowej. W związku z tym muszę wyliczyć Klientce ryczałt za: brak centralnego ogrzewania, za brak ciepłej wody i za brak gazu przewodowego?
3.Czy do wydatków Klientki doliczam rachunki za energię elektryczną. W ustawie napisane jest, że nie stanowią wydatków - wydatki za energię elektryczną, jednak czytają różności na forum, spotkałam się z informacjami, że niektórzy doliczają, więc się zastanawiam.
4. Jeszcze pytaniu jak przeliczyć powierzchnię użytkową. Powierzchna użytkowa wynosi 47.50, a miesięczna stawka czynszu za 1 m 2 powierzchni użytkowej lokali mieszkalnych z zasobów gminy wynosi 2.40.
Wiem, że proszę o dużo informacji, ale dodatki to dla mnie czarna magia. Może ktoś zechce się odnieść do powyższego?
1. Od 29 marca 2024 r. - 0,9643
2. Jak dla mnie tak.
3. Nie wliczam.
4. 2,40 + stawki obniżające i podwyższające czynsz. Stawka, która wyjdzie x powierzchnia użytkowa. Dajmy na to, że nie ma stawek obniżających i podwyższających to: 2,40 x 47,50 = 114,00 zł. Jeżeli wydatki w ramach czynszu są poniżej tej kwoty, to bierzesz faktycznie ponoszone. Jak powyżej to przyjmujesz 114,00.
Krisun
Stażysta
Od: 02 cze 2020, 11:56
Zajmuję się: DM

Napisano: 30 kwie 2024, 8:27

też tak uważam :)
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 30 kwie 2024, 8:42

1. 0,9643 zł za 1 kWh obowiązuje od 29 marca 2024 r. (stawka zmienia się raz w roku)
2. Tak. Naliczasz wydatek ryczałtowy za brak CO, CW i gazu
3. Wydatku za energię elektryczną (na cele bytowe) nie zaliczamy
4. Nalezy wziąć pod uwagę czynniki obniżające i podwyższające stawkę podstawową czynszu w Twojej gminie. Wtedy stawkę mnożysz przez powierzchnię.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 30 kwie 2024, 22:07

Bardzo dziękuję za te odpowiedzi, jestem baaardzo wdzięczna. Ale czym dalej w las tym więcej drzew - co to są stawki obniżające i podwyższające podstawę czynszu? gdzie je znaleźć?
I jeszcze pytanie - czy już obowiązują zmienione stawki powierzchni normatywnej na liczbę członków rodziny?. Poproszę jeszcze o odpowiedź i jeszcze raz baardzo, bardzo dziękuję za pomoc.
zośka_ops
Stażysta

Napisano: 02 maja 2024, 13:12

Stawki obniżające i podwyższające to przypadki, w których ulega zmianie stawka czynszu w gminie. Na przykład jak mieszkanie ma zaciemnioną kuchnie lub leży w centrum miasta, to czynsz jest niższy z uwagi na gorsze standardy. Jak mieszkanie ma doprowadzone centralne ogrzewanie, to czynsz jest wyższy z uwagi na lepsze standardy.
Te stawki są różne, w zależności od miasta, trzeba znaleźć obowiązującą uchwałę, która reguluje to w Twoim mieście. To tak w skrócie.

A co do stawek normatywnych, to nie wiem o co chodzi, możesz przybliżyć temat?
Krisun
Stażysta
Od: 02 cze 2020, 11:56
Zajmuję się: DM

Napisano: 02 maja 2024, 20:09

Witam Krisun, bardzo dziękuję, że nie zostawiasz koleżanki bez pomocy, baardzo dziękuję, chyba nigdy nie opanuję tych piekielnych dodatków. W moim zarządzeniu w sprawie ustalenia stawek czynszu za lokale mieszkalne oraz wysokości stawek czynszu za najem socjalnych lokali nie ma nic o stawkach obniżających czy podwyższających czynsz. W nawiązaniu do ww. informacji wynika, że powinnam przeliczyć pow. użytkową lokalu tj. 47,50 x 2,40 - stawka czynszu za 1 m2 pow. użytkowej lokali mieszkalnych wchodzących w skład mieszkaniowego zasobu gminy - to daje kwotę 114,00 zł., a moja klientka płaci czynsz w wys. 1000 zł. miesięcznie więc to dla niej jest krzywdzące. Ponieważ wynajmuje budynek od osoby prywatnej, uiszcza jeszcze dodatkowe opłaty.
Co się tyczy stawek normatywnych to czytałam na forach, że stawka do 4 osobowej rodziny wynosi 71,50 m2, ale nie doczytałam, że to max.
Dziękuję za dotychczasową pomoc, jeżeli jeszcze będę miała jakieś wątpliwości to pozwolę sobie jeszcze poprosić o pomoc. Pozdrawiam.
zośka_ops
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x