dodatki pielęgnacyjne
Re: dodatki pielęgnacyjne
A czy ktoś próbował skonfrontować z o opinią Ministra, tą sprzed roku? Tam było:
> nadal obowiązuje przepis art. 3 ust. 3 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, zgodnie z którym dodatek pielęgnacyjny należy zaliczać do dochodu. <
To cytat z odpowiedzi na interpelację nr SPS-023-12127/12.
Trochę dziwne, ale na forum nie udało mi się znaleźć.
> nadal obowiązuje przepis art. 3 ust. 3 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, zgodnie z którym dodatek pielęgnacyjny należy zaliczać do dochodu. <
To cytat z odpowiedzi na interpelację nr SPS-023-12127/12.
Trochę dziwne, ale na forum nie udało mi się znaleźć.
A dlaczego niby tamto nieaktualne?
I co to znaczy NIE WLICZAMY - u Anki nie wliczają, czy generalnie taki jest przepis prawny?
I co to znaczy NIE WLICZAMY - u Anki nie wliczają, czy generalnie taki jest przepis prawny?
Słuchaj, ile ci trzeba pisać, że nie wliczamy??? i nie tylko u Anki??
Ja doskonale wiem, że nie wliczacie podobnie jak może większość Polski, jednak nie wystarczają mi ani wyniki tego głosowania, ani stanowcze przekonanie, że nie liczmy i basta, ani nawet siłowe rozwiązania. Wbrew bowiem prawie powszechnemu przekonaniu, zapewne wymuszonym siłą SKO i sądów nadal zauważam poglądy przeciwne, ot choćby na tym forum (np. wątek https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... ategory=10 zakończony 2013-11-12). Dużo do myślenia daje opinia Rządu sprzed roku (jednak była na tym forum), także stanowcza postawa znanego Pana J.Bajora.
W sumie mamy dość dziwną sytuację.
No ale gdzie jest prawda?
Ja szukam LOGICZNYCH argumentów. Wydawało się, że forum jest dobrym miejscem. Może ktoś pomoże.
W sumie mamy dość dziwną sytuację.
No ale gdzie jest prawda?
Ja szukam LOGICZNYCH argumentów. Wydawało się, że forum jest dobrym miejscem. Może ktoś pomoże.
Czyżby już nikt nie ma sił dyskutować tego tematu???
W taki razie moja refleksja.
~Ania pytała: >> dodatek pielęgnacyjny wypłacany przez Zus są wliczane nadal? bo wiem że tak było<<
Wychodzi na to, że tak było i w przepisie prawa JEST, nic nie zmieniło się w tym zakresie. Jedynie usankcjonowano osobliwe podejście do prawa poddające w wątpliwość wyraźne zapisy ustawy. Takie podejście pozwala teraz WĄTPIĆ W KAŻDY dowolnie wybrany przepis. Dalsze efekty takiego podejścia można sobie wyobrazić, ale nie wygląda to optymistycznie.
W taki razie moja refleksja.
~Ania pytała: >> dodatek pielęgnacyjny wypłacany przez Zus są wliczane nadal? bo wiem że tak było<<
Wychodzi na to, że tak było i w przepisie prawa JEST, nic nie zmieniło się w tym zakresie. Jedynie usankcjonowano osobliwe podejście do prawa poddające w wątpliwość wyraźne zapisy ustawy. Takie podejście pozwala teraz WĄTPIĆ W KAŻDY dowolnie wybrany przepis. Dalsze efekty takiego podejścia można sobie wyobrazić, ale nie wygląda to optymistycznie.
Z zapisu w ustawie wynika, że należy wliczać dodatek pielęgnacyjny do dochodu.
Swego czasu różne składy NSA różnie orzekały.
W 2009 r. skład 7 sędziów NSA skierował uchwałę do sądów NSA, aby orzekały o nie wliczaniu dodatku pielęgnacyjnego do dochodu.
Wcześniej Trybunał Konstytucyjny orzekł ze art. 3 ust. ustawy o DM jest zgodny z konstytucją i należy do dochodu wliczać dod. pielęgnacyjny.
Jakbyś doliczył lub nie doliczył dod. piel. do dochodu to i tak decyzja z odpowiednim uzasadnieniem, będzie zgodna z prawem.
Jeżeli ktoś się odwoła a SKO uzna inaczej niż Ty, na podstawie tego samego materiału dowodowego, powinno rozpatrzyć wniosek nie wliczając dodatku pielęgnacyjnego do dochodu i wydać stosowną decyzję.
Wliczając dodatek pielęgnacyjny do dochodu można powołać się na wyrok Trybunału i na stanowisko rządu.
Były przecież próby zmiany definicji dochodu poprzez dopisanie, że do dochodu nie wliczać dod. pielęgnacyjnego, jednak większością głosów w Sejmie było to odrzucane podczas glosowania.
Swego czasu różne składy NSA różnie orzekały.
W 2009 r. skład 7 sędziów NSA skierował uchwałę do sądów NSA, aby orzekały o nie wliczaniu dodatku pielęgnacyjnego do dochodu.
Wcześniej Trybunał Konstytucyjny orzekł ze art. 3 ust. ustawy o DM jest zgodny z konstytucją i należy do dochodu wliczać dod. pielęgnacyjny.
Jakbyś doliczył lub nie doliczył dod. piel. do dochodu to i tak decyzja z odpowiednim uzasadnieniem, będzie zgodna z prawem.
Jeżeli ktoś się odwoła a SKO uzna inaczej niż Ty, na podstawie tego samego materiału dowodowego, powinno rozpatrzyć wniosek nie wliczając dodatku pielęgnacyjnego do dochodu i wydać stosowną decyzję.
Wliczając dodatek pielęgnacyjny do dochodu można powołać się na wyrok Trybunału i na stanowisko rządu.
Były przecież próby zmiany definicji dochodu poprzez dopisanie, że do dochodu nie wliczać dod. pielęgnacyjnego, jednak większością głosów w Sejmie było to odrzucane podczas glosowania.
Spodobało mi się: > Jakbyś doliczył lub nie doliczył dod. piel. do dochodu to i tak decyzja z odpowiednim uzasadnieniem, będzie zgodna z prawem.<
Oby jeszcze taką zgodność potwierdziło jakiekolwiek SKO.
Wątek reanimuję na wypadek, gdyby ktoś jeszcze chciałby coś do dołożyć.
Oby jeszcze taką zgodność potwierdziło jakiekolwiek SKO.
Wątek reanimuję na wypadek, gdyby ktoś jeszcze chciałby coś do dołożyć.
czli ten dodatek pielegnacyjny z zusu 203zl nie wliczacie do dochodu przy dodatku mieszkaniowym
Oprócz dodatki pielęgnacyjne - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Re: jaką numerację stosujecie w DE?
dod. mieszk.
Progam Radix
wypłacanie DE
jak wyliczyc?
klasyfikacja JRWA dla DE
rachunek za wodę
umowa przedwstępna a dodatek mieszkaniowy
DE w sygnity
Pytanko
Pytanko