dodatkowe zagwostki jak zwykle nie dające spokoju - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 01 sty 2018, 14:14

witajcie,
mam 2 pytanka i prośbę o wsparcie :)
1) mam rodzinę, w której jest Pastor. I się zagubiłam.. zastanawiam się jak policzyć u niego dochody. Mam zaświadczenie z US że Pan figuruje w ewidencji podatników opłacających zryczałtowany podatek dochodowy od przychodów osób duchownych. Pan dostarczył mi zaświadczenie na naszych drukach o osiągniętym wynagrodzeniu brutto pomniejszone o składki i koszty. Przyjąć to zaświadczenie, czy inaczej policzyć mu dochody..
2)zastanawia mnie Pan, który jest współwłaścicielem spółki. Pan podaje, że spółka rozlicza się rocznie i że za 2016r. nie osiągnęła dochodu. Pan dostarczył opinie prawne, że jest osobą zatrudnioną lecz nie osiągającą dochodu z tytułu wykonywanej pracy. dochód zerowy?
MałaMi89
Stażysta
Od: 09 sty 2017, 19:39
Zajmuję się: sekretariat, dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne

Napisano: 01 sty 2018, 21:02

1) Przyjąć zaświadczenie, rutynowo porównać z deklaracją. Jeśli wnioskodawca jest pod ręką, to rutynowo można zapytać, czy to już wszystkie dochody.

2) Mnie też zastanawia: z czego ten wnioskodawca żył od września, za co kupował picie, jedzenie, energię, abonamenty, paliwo, środki do działalności gospodarczej ... itd. :o Niech sobie szybko przypomina (i wpisuje w deklarację), a my zastanawiamy się nad wywiadem środowiskowym. Przed wywiadem „obiecajmy” oświadczenie majątkowe, ponadto pamiętajmy i przypominajmy sobie i innym, że dodatki mieszkaniowe nie mają służyć sponsorowaniu działalności gospodarczej.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 02 sty 2018, 17:01

jak podają jedynym żywicielem rodziny jest Pani, która pracuje zarobkowo i ma tez swoją firmę. (+ świadczenia z MOPS)
U Pana- wydruk z KRS(członek zarządu), w dostarczonych dokumentach doczytałam jednak, że członek zarządu spółki wykonuje pracę zarobkową. Jak to się ma do oświadczenia pana, który twierdzi, że nie osiąga dochodu z wykonywanej pracy..
Wywiad to u nich był w poprzednim wniosku i też nic nie deklarował jeśli chodzi o dochód ze spółki. Mam wrażenie, że jednak coś tu nie gra.. no i chciałabym wyliczyć prawidłowo uzyskany dochód.
Pan jest osobą fizyczną, i to jego dochody powinnam mieć przed sobą, a nie inf. o rozliczeniu spółki. Dobrze myślę? Żądać zaświadczenia o dochodzie z ostatnich 3 miesięcy? Pan wspominał coś o dywidendach, w internecie piszą o tym, tak:
Wysokość dywidendy wyliczana jest na podstawie rocznego wyniku finansowego spółki. O wysokości dywidendy i terminie jej wypłaty decyduje walne zgromadzenie w przypadku spółki akcyjnej lub zgromadzenie wspólników w przypadku spółki z ograniczoną odpowiedzialnością..
MałaMi89
Stażysta

Napisano: 02 sty 2018, 21:45

Ze spółki handlowej (np. z o.o.) zawsze można łatwo uzyskać zaświadczenie potwierdzające dochód danej osoby. Tak więc popieram żądanie zaświadczenia.
Dochód może okazać się zerowy i nie jest to nic nadzwyczajnego, jednak dochód ten i to zaświadczenie wcale nie muszą zamykać listy dochodów.
Dochody spółki i dochody osób fizycznych są formalnie całkowicie odrębne, niezależne. Informacja o dochodach spółki nie ma zastosowania w dodatkach mieszkaniowych.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 02 sty 2018, 22:12

PCV, Dziękuję za radę. :-)
MałaMi89
Stażysta

Napisano: 03 sty 2018, 13:13

PCW pisze: Dochody spółki i dochody osób fizycznych są formalnie całkowicie odrębne, niezależne. Informacja o dochodach spółki nie ma zastosowania w dodatkach mieszkaniowych.
W samo sedno!
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x