Pani X w VII złożyła wniosek o dm, przyznano od VIII do I. W XII przychodzi córka z wnioskiem o dodatek i spisaną umową użyczenia z mamą, czyli Panią X, z której wynika, że Pani X jest właścicielką kolejnego mieszkania. Z informacji córki wynika, że to mieszkanie dostała (nie ma co do tego pewności, być może kupiła), prawdopodobnie w VII. Czy wznawialibyście postępowanie i szli w nienależnie pobrany dm?
Chce wznowić ponieważ mam nowe informacje mające wpływ na wysokość lub na przyznanie dodatku mieszkaniowego tzn. wiem, że Pani X w ostatnich miesiącach dostała lub kupiła mieszkanie. Jeżeli załóżmy było to w okresie 3 miesięcy poprzedzających złożenie wniosku, to ma to wpływ na przyznany DM, bo albo będę musiała wliczyć kwotę darowizny do dochodu, lub rozstrzygać, jeżeli kupiła to za co, kiedy itd. i jeżeli było to np w miesiącu składania wniosku to odmówić na dysproporcję i iść w nienależnie pobrane.
Jeśli miszkanie zakupiła/dostała w lipcu, to moim zdaniem nie miałoby to wpływu na przyznany dodatek. Do dochodu wliczasz 3 miesiące poprzedzające...
Zdarza sie, ze osoba ma dwa mieszkania i nie ma przeszkód aby korzystała z dodatku. Warunkiem jest dokładne wyjasnienie, czy czerpie korzysci z tego drugiego mieszkania.
z drugiego mieszkania nie czerpie korzyści, gdyż oddała je córce w użytkowanie, natomiast jeśli by je np zakupiła w lipcu, to pytanie za co (deklarowane dochody nie wskazują na takie możliwości), to dla mnie jest to dysproporcja