dofinansowanie do aparatu słuchowego DPS - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 10 sie 2021, 12:48

Witam !
wnioskodawca złożył wniosek o dofinansowanie aparatu słuchowego, ale jest mieszkańcem DPS.
Dom Pomocy Społecznej nie dopłacił do limitu ceny aparatu słuchowego tj. 300,00 zł pomimo, iż cena aparata słuchowego jest wyższa niż ustalony limit.

Zgodnie z art. 13 ust 3 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25.06.2002 r. w sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych

"3. W przypadku osób przebywających w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej wysokość dofinansowania zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze oblicza się przez odjęcie od uzyskanej sumy kwoty, o której mowa w ust. 2 pkt 2 lit. b, opłaty ryczałtowej i częściowej odpłatności do wysokości limitu ceny pokrywanej przez jednostkę organizacyjną pomocy społecznej.

mieliście podobną sytuację? Czy DPS musi dopłacić za ten środek pomocniczy?
Z góry dziękuję za odpowiedź
jnnk
Stażysta
Od: 02 lip 2019, 19:21
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON

Napisano: 10 sie 2021, 13:45

Tak miałem sytuację, że DPS kręcił nosem. Aparat kosztował 1600 zł NFZ 700 zł to 900 zł wkład własny i mieliśmy zasadę, że do aparatu dawaliśmy 700 zł ale w tej sytuacji przed przyznaniem dofinansowania zadzwoniłem do DPS, że zgodnie z rozporządzeniem mają dać 300 zł a my damy 600 zł. Nie bardzo chcieli na to pójść, chcieli byśmy dali 700 zł a oni 200 zł ale nie zrobiliśmy tak. Napisaliśmy do osoby niepełnosprawnej, że w związku z tym, że wkład własny wynosi 900 zł i zgodnie z rozporządzeniem DPS ma dać 300 zł dofinansowanie wynosi 600 zł. A do DPS napisaliśmy oficjalne pismo że zgodnie z rozporządzeniem dofinansowanie dla tej osoby wynosi 600 zł. Nic już się nie odezwali. Jedynie dowiedziałem się później, że dali jej te 300 zł.
Barsio
Praktykant
Od: 19 lut 2019, 11:30
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x