Czy jeśli zaliczam się do tych , których obejmuje wyrok TK i miałam świadczenie na mamę bezterminowo , ale dojeżdżam do niej co dzień ,a jeśli trzeba zostaję na noc lub zabieram ją do siebie .
Mama mieszka w domu podzielonym na pół z synem , jego jest góra a jej dół, są dwa oddzielne wejścia.
Brat jednak nie opiekuje się mamą ,pracuje i nie ma warunków by się nią zajmować.
Od śmierci samobójczej ojca 15 lat temu ja opiekuję się nią.
Mama ma dystonie oczu w takim stadium że zdarzają się dni ,że całkiem nie widzi ,jest chodząca ale zapalenie żył bardzo to jej utrudnia ,nie domyka jej się zastawka serca i lewa komorajest powiększona ,ma wysokie ciśnienie co przy chorym sercu zagraża życiu,więc nie może nic robić ,ani się denerwować ,o reszcie schorzen nie będę pisać.
Brat napisał już poprzednio oświadczenie ,że mamą opiekuję się ja.
Wywiad środowiskowy miałam z dwóch gmin ,bo mama mieszka w innej wsi a dojazd samochodem[jeżdże sama]zajmuje mi 20 min.
CZy to prawda ,że już mi się nie należy ten zasiłek dla opiekuna ,jeśli nie mieszkam z mamą?
Warunki i przesłanki do porzedniego świadczenia pielęgnacyjnego spełniałam ,a teraz juz nie?
Proszę o odpowiedź ,bo już nic z tego nie rozumiem.
Zgóry dziękuję.