Dokument potwierdzjący właściciela nieruchomości
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PCPR
- Kontakt:
Dokument potwierdzjący właściciela nieruchomości
Wpłynął do nas wniosek o dofinansowanie l.b.a. Osoba do wniosku dołączyła akt notarialny nabycia samej działki (1992 r.) a także dokument w postaci decyzji w sprawie wydania pozwolenia na budowę budynku mieszkalnego. Z dostarczonych dokumentów nie wynika czy nieruchomość faktycznie została wybudowana na danej działce i kto jest właścicielem wybudowanego budynku mieszkalnego. Dowiedziałam się również, że nieruchomość nie została wpisana do ksiąg wieczystych. O jaki dokument powinnam się zwrócić, gdzie będzie mowa, że na danej działce jest wybudowana dana nieruchomość i że jego właścicielem jest wnioskodawca?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Dokument potwierdzjący właściciela nieruchomości
Raczej nie ma takiego dokumentu. Nawet wypis z rejestru gruntów nie potwierdza kto jest właścicielem działki. Myślę, że tylko jakieś dokumenty notarialne i sądowne mogą pomóc (z tym, że w miarę aktualne)
-
- Referent
- Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd
- Kontakt:
W wypisie z Rejestru Gruntów jest oznaczony właściciel i jeśli jest B - to oznacza budynki mieszkalne i myślę, że na tej podstawie mamy i właściciela i budynki.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
W wypisie z rejestru gruntów nie jest wpisany właściciel!!! Jest osoba władająca. Wiem z doświadczenia, mam taką sytuację u siebie. Właścicielem jest kilka osób, a w wypisie jest wykazana jedna osoba (nawet nie ta która jest współwłaścicielem), która płaci podatki. Wypis nie jest dla nas wiarygodnym dokumentemleon pisze: 02 mar 2021, 15:41 W wypisie z Rejestru Gruntów jest oznaczony właściciel i jeśli jest B - to oznacza budynki mieszkalne i myślę, że na tej podstawie mamy i właściciela i budynki.
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
a czy właścicielem nieruchomości (budynku mieszkalnego), może być ktoś inny niż właściciel działki?
wydaje mi się, że jeśli masz akt własności działki, byłaś i widziałaś budynek na tej działce i wnioskodawca oświadcza, że od 92 r. nie zmienił się właściciel, to w czym problem?
wydaje mi się, że jeśli masz akt własności działki, byłaś i widziałaś budynek na tej działce i wnioskodawca oświadcza, że od 92 r. nie zmienił się właściciel, to w czym problem?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dział niepełnosprwaności
- Kontakt:
jeśli budynek był odebrany to powinien widnieć w ewidencji gruntów i budynków, jeśli widnieje to bierzemy wypis z ewidencji gruntów i budynków dla swojej działki i składamy do sądu wniosek w którym chcemy zmiany oznaczenia nieruchomości na nieruchomość zabudowana, budynek powinien być ujawniony w księdze wieczystej
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Podinspektor
- Kontakt:
A odnośnie księgi wieczystej, wymagacie jakiegoś potwierdzenia, czy drukujecie np. sami treść księgi i to wystarczy?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja drukuje sam.
Oprócz Dokument potwierdzjący właściciela nieruchomości - PFRON - zadania powiatów przeczytaj również:
Asystent Osobisty Osoby Niepełnosprawnej
POŚP Dom Dziecka
specjalistyczny stół pielęgnacyjny do terapii Bobath i Vojty
Naprawa aparatu słuchowego
Likwidacja barier technicznych
bariery w komunikowaniu się
Turnusy rehabilitacyjne
CIEKAWY PRZYPADEK
pobyt na turnusie z opiekunem
SOW środki ortopedyczne
Laptop w barierach w komunikowaniu się
150 % pieluchomajtki