dokumentacja koordynatora - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 17 lip 2012, 11:51

cześć. Ciągle piszemy o planie pomocy dziecku, a ja jestem ciekawa jak dokumentujecie wizytę u rodziny np. w danym miesiącu? JA robię notatki służbowe, ale mam co do ich formy watpliwości. Opisuję tam dokładnie co robiłam z daną rodziną , jakie ustalenia podjeliśmy, czy rodzice biologiczni kontaktowali sie z dzieckiem, jak dziecko reaguje na takie kontakty.Napiszcie jak wy to robicie.
Pozdrowienia
~ewelina

Napisano: 17 lip 2012, 14:39

Ja robię tak samo...chociaz nie z kazdej wizyty robie notatkę....
~aga

Napisano: 17 lip 2012, 15:35

no i dobrze .jak popytałąm się ludzi, tzn. innych koordynatorów to robią tak samo. tylko powiedz mi, czy dajesz do podpisu te notatki?Ja nie daje bo to moja sprawa jak ja to opisuję , a skoro jestem pracownikiem PCPR to chyba to wystarczy. JAk często odwiedzasz rodzinę jezeli nie ma tam żadnych sytuacji problemowych?
Pozdrawiam
~ewelina

Napisano: 17 lip 2012, 17:06

Robię dokładnie tak samo jak ty czyli to co pisze w notatce zostawiam dla siebie.
Jeżeli rodzina nie ma problemów odwiedzam ja co 2 mies a w miesiącu w którym mnie nie ma tylko dzwonie (z wykonanych telefonów robię notatkę ale tylko wtedy gdy zgłosili coś istotnego). jeżeli są problemy to wiadomo w zależności od potrzeb - zdarza się że i dwa trzy razy w tygodniu.
Teraz mam taka sytuacje że rodzina ma problem z uzależnieniem od narkotyków podopiecznego a w tym mies byłam u nich tylko raz bo czekam na odpowiedz sądu co dalej...dzwonie do nich i pytam co i jak ale prawdę mówiąc czuje sie bezradna. Wszystkie dostępne mi metody zawiodły. Byli psycholodzy, pedagodzy, terapeuci i nikt nie dał sobie rady z 15 latkiem który tak naprawdę jest dopiero w początkowej fazie uzależnienia...
~aga

Napisano: 17 lip 2012, 20:11

Ja również tak robię, po każdej wizycie piszę notatkę służbową, kórej nie daję do podpisu kierownikowi. Każda rodzinę odwiedzam przynajmniej raz w miesiącu.A wracając do planu pomocy dziecku, czy kopię planu dajecie rodzinie i czy ona podpisuje wam się pod planem?
~Iśka

Napisano: 17 lip 2012, 21:12

ja daje kopie rodzinie i mi sie podpisują bo to w końcu oni maja realizować
~aga

Napisano: 30 lip 2012, 1:19

ludziska , co mniej więcej opisujecie w notatce z wizyty u rodziny? jakie metody pracy stosujecie?
ja wpisue istotne rzeczy, które rodzina mi przekazała, temat spotkania, kiedy dziecko miało kontakt z rodzina biologiczną.
~ewelina

Napisano: 05 wrz 2012, 13:09

A jak dużo macie rodzin skoro odwiedzacie je 1 raz na miesiącu bądź 1 raz na 2. Jeśli mam zespoły do oceny w jednym miesiącu u 14 rodzin, raz w tyg. dyżur, jakieś szkolenie, spotkanie w szkole itp. itd. to nie wystarcza mi dni na odwiedzenie 30 rodzin:(. U niektórych muszę być ze 2-3 razy w miesiącu. Wszystkie mieszkają daleko, do wszystkich muszę dojechać, nie chcę marudzić ale jakoś ledwo się wyrabiam czasem. Staram się być u nich tak często jak to możliwe lub potrzebne. A wy?
~ja

Napisano: 05 wrz 2012, 15:33

ja mam aktualnie 16 rodzin, przychodzac do pracy miałam 10. Nie mam problemu z ich odwiedzaniem zwłaszcza że niewiele z niech jest \"problemowych\"a tylko takie odwiedzam częściej niz raz w mies. O jakim dyzuże piszesz bo jestem ciekawa. u nas nic takiego nie funkcjonuje...
~Aga

Napisano: 06 wrz 2012, 9:42

U nas opracowany jest druk na wzór wywiadu - ocena syt. dziecka i do tego aktualizacja. Koordynator wypełnia to z rodziną raz na trzy m-ce. Do tego ma kartę pracy, w której potwierdza wizyty - podpisy rodzin, asystentów, kuratorów, itp. Na koniec m-ca sprawozdanie. No i jeszcze plan pomocy dziecku. Notatki słuzbowe tylko jak coć się wydarzy lub pojawią się ważne okolicznosci. Koordynatorzy mają po 20 rodzin, docelowo po 30.
~Izabela

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x