dot. zabranego świadczenia pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 14 lut 2014, 13:22

złożyła mi pani podanie o przywrócenie świadczenia pielęgnacyjnego i wyrównanie wypłaty od 1 lipca 2013. w związku z decyzją trybunału konstytucyjnego

ona pobierała do 30 czerwca 2013 na swoją mamę

co mam zrobić z tym?
~kkk

Napisano: 14 lut 2014, 13:25

na razie chyba bym odmówiła wszczęcia postępowania na brak podstaw prawnych. a co inni na to?
~malgo

Napisano: 14 lut 2014, 13:35

Miałem dwa takie przypadki. Wydałem postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania. W jednym przypadku klient złożył zażalenie na to postanowienie i sprawa jest w SKO sam jestem ciekawy jak do tego podejdą.
~ja

Napisano: 14 lut 2014, 13:41

według mnie umorzenie
,,Kodeks postępowania administracyjnego wymienia jedną sytuacje, kiedy organ obowiązkowo umarza postępowanie. Mianowicie jest to sytuacja, kiedy postępowanie z jakichkolwiek przyczyn stało się bezprzedmiotowe. Z bezprzedmiotowością postępowania mamy do czynienia wówczas, gdy w sposób oczywisty organ stwierdzi brak podstaw prawnych i faktycznych do merytorycznego rozpatrzenia sprawy\'\'.
Umorzenie postępowania następuje w drodze decyzji,

~Kati

Napisano: 14 lut 2014, 13:55

a kiedy złożyła ten wniosek?
~x@x

Napisano: 14 lut 2014, 14:14

Nie umorzenie tylko odmowa wszczecia. Skoro nie istnieje takie postepwoanie, bo nie ma w tym zakresie przepisów ktore takie postepowanie i taka możliwość przywracania śp dawały obecnie, to nie mozna wszczynac czegos czego nie ma i w konsekwecji pozniej umarzac cos co w ogole nie powinno byc wszczete.

Ludzie myślcie - to nie boli.
~ela

Napisano: 14 lut 2014, 15:22

wniosek 11 luty 2014

nie robiłam decyzji wygaszających

ma ktoś wzór takiego postanowienia?
~kkk

Napisano: 14 lut 2014, 15:32

Na jakim druku złożyła wniosek?
~Krycha

Napisano: 14 lut 2014, 15:33

na zwykłej kartce
~kkk

Napisano: 14 lut 2014, 15:38

To jej odpisz na zwykłej kartce, że brak jest takich przepisów aby przywrócić jej świadczenie i wyrównać wypłatę od 01.07.
~Krycha

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x