Dochód uzyskany - ELMER i INNE MĄDRE GŁOWY - POMOCY !!!!!!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 14 lut 2014, 12:52

Pani (samotnie wychowująca dziecko) w 2012 r. nie pracowała, złożyła wniosek w październiku 2013 r. Okazało się że rozpoczęła pracę w sierpniu 2013 r. , dostarczyła kserokopię umowy o pracę + zaświadczenie o wynagrodzeniu za m-c wrzesień 2013 r. Okazało się, że Pani przekroczyła kryterium dochodowe i otrzymała odmowę. Umowa była do końca grudnia 2013 r. W dniu dzisiejszym PANI przyszła z nową umową na pół etatu u tego samego pracodawcy - umowa od 01 stycznia 2014 r. nas czas nieokreślony. Moje pytanie brzmi, czy ja teraz powinnam przyjąć nowy wniosek, przeliczyć dochód biorąc pod uwagę dochód za miesiąc styczeń br.??
~Baśka

Napisano: 14 lut 2014, 12:54

a z pierwszej umowy otrzymała świadectwo pracy?
~Elmer

Napisano: 14 lut 2014, 12:57

jak nie ma swiadectwa to ciągłość pracy
~ewa

Napisano: 14 lut 2014, 13:00

jak nie ma swiadectwa pracy to niech sie postara zeby je miec (pracodawca ma obowiazek na wniosek pracownika wydac je w ciagu 7 dni)
jesli nowa umowa jest od stycznia to doliczysz jej dochod z tej umoway za luty dopiero w marcu,a w lutym ma prawo do swiadczen bez liczenia uzysku
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2014, 13:03

miałam podobną sprawę w SKO - ten sam pracodawca, ciągłość zatrudnienia więc nie ma utraty
SKO podtrzymało
~asik

Napisano: 14 lut 2014, 13:06

ciaglosc zatrudnienia jest tylko wtedy kiedy jest aneks do umowy a nie nowa umowa:) w naszej ustawie w ogole nie ma mowy o ciaglowsci a zatrudnieniem sa konkretne umowy(wykonuywanie pracy na podsatwie umowy - jelsi miala umowe,ktorej juz nie ma to na jej podstawie nie wykonuje pracy tylko na podstawie innej - czyli ma nowe zatrudnienie:))
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2014, 13:24

tak samo tłumaczył Mazurkiewicz, każda umowę o pracę, nawet jeżeli nie ma świadectwa pracy, jest utratą i uzyskaniem
~x@x

Napisano: 14 lut 2014, 13:26

dokumentem potwierdzającym utratę o pracę nie jest umowa o pracę, ale świadectwo. Obowiązek udokumentowania zakończenia pracy ciąży na stronie a nie na domyśle Ośrodka. Strona ma obowiązek to udokumentować. Zawarcie nowej umowy nie świadczy o zakończeniu poprzedniej. To, że pracodawca czasami sobie ułatwia życie nie ma dla nas znaczenia. Musimy żądać świadectwa a strona winna go żądać od pracodawcy.
~Elmer

Napisano: 14 lut 2014, 13:40

ja tylko informuję, o czym się dowiedziałam na szkoleniu, jednak mam odmienne zdanie na ten temat
~x@x

Napisano: 14 lut 2014, 13:51

wielu pracodawcow wie,ze z umow zawieranych na czas okreslony moga wydac jedno swiadectwo pracy oby tam nie minal jakis termin od zakonczenia pierwszej...ale tylkmo nieliczni raczyli na tyle zapoznac sie z przepisami,zeby wiedziec,ze na zadanie pracownika maja oboeiazek po kazdej zakonczonej umowie wydac takie swiadectwo w ciagu 7 dni...niektorzy nawet wiedza,ze tak nalezy ale wola isc w zaparte,ze swiadectwa sie nie wydaje po zakonczeniu pierwszej umowy jesli sie zawarlo druga - bo im sie po prostu nie chce...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x