Mam prośbę, może ktoś mi poda na podstawie jakich przepisów (gdzie szukać), świadczenia z pomocy społecznej zwolnione są z podatku, czyli że wypłacamy świadczenia netto i nie wystawiamy PITu.
Otóż zwróciła się do mnie rodzina zastępcza z prośbą o podanie czy świadczenia dla rodzina zastępczych są opodatkowane. Wiadomo że nie są ale na podstawie jakich przepisów? Rodzina była w urzędzie skarbowym, ale ten wysłał ją na drzewo lub raczej do płatnika świadczeń.
Proszę o pomoc, gdyż nie chce rodzinie napisać, że nie są opodatkowane i tyle, tylko gdzie mają w razie czego szukać przepisów o tym mówiących.
Dot. zwolnienia z podatku świadczeń
Re: Dot. zwolnienia z podatku świadczeń
Osoby korzystające z szeroko rozumianej pomocy socjalnej ze strony państwa czy samorządów zasadniczo nie muszą rozliczać się z fiskusem z tytułu otrzymywania tego rodzaju wsparcia. Katalog zwolnień podatkowych zawarty w art. 21 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 z późn. zm.) obejmuje m.in. świadczenia rodzinne, czy z pomocy społecznej.
Re: Dot. zwolnienia z podatku świadczeń
~Iza dziękuję.
He he wygląda więc na to, że pracownicy US nie za bardzo znają swoje przepisy.....
He he wygląda więc na to, że pracownicy US nie za bardzo znają swoje przepisy.....
Oprócz Dot. zwolnienia z podatku świadczeń - Stare tematy przeczytaj również:
Jak Centrum Pomocy Rodzinie zniszczyło rodzinę
DOKUMENTY DO ORZECZENIA
od kiedy odmówić kn?
decyzje po 31 marca w sprawie świadczen dla rodzin
domownicy rolnika
Diagnoza w zakresie utworzenia mieszkania chronionego
Termin odbycia turnus rehabilitacyjny koniec grudnia, początek stycznia
turnus
Przedawnienie należności - rodzice biologiczni
ograniczenie etatów do minimum
opracowanie 3-letniego programu dotyczącego rozwoju pieczy zastępczej.
odpłatność biologicznych w 2012 roku
dziecko z orzeczeniem- od kiedy 60%?
zmiana druków wywiadów
POROZUMIENIA Z POWIATAMI
zwiększenie liczby uczestników wtz