Dotacja 0,85% ...
-
- Praktykant
- Zajmuję się: wszystko
- Kontakt:
Dotacja 0,85% ...
Już obecnie można stwierdzić jak kształtować się będzie wysokość dotacji na obsługę 500+ w przyszłym roku, czy u was też zabraknie?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
- Kontakt:
Re: Dotacja 0,85% ...
u nas tak i to sporo, mała gmina wiejska, do lipca już ok 80% rodzin pobierało ŚW na pierwsze dziecko, więc aż tak dużo nowych dzieci nie przybyło, więc koszty od stycznia to będzie masakra powiem tylko tyle...
- kiki88
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR/ŚW
- Kontakt:
mi obniżają etat a podnosza ze swiadczen rodzinnych
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
u nas też zabraknie pieniędzy...
- ludek
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dobrobyt jest, więc nie jęczcie...
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
Kodeks Hammurabiego
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
u nas akurat te 0.85 % to znacznie więcej niż wcześniej te 1.5 %. i tak do 500+ jest 1 etat- mój, i tak pozostaje.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne,fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze, ustawa za życiem
- Kontakt:
Mała gmina. O 400zł mam już mniej na obsługę od 1 lipca. Od 1 stycznia będzie jeszcze mniej. Ze świadczeń rodzinnych tez będziemy mieli mniej wniosków, bo rodziny przekraczają kryterium dochodowe. A dzisiaj w onecie napisali , że w 2018 roku miasta i gminy zwróciły 31 mln zł niewykorzystanych środków z obsługi 500+. Gdzie jest tak dobrze?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne,fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze, ustawa za życiem
- Kontakt:
O 400zł mam już mniej na obsługę od 1 lipca -oczywiście miesięcznie
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
u nas bylysmy 3 na 500 po pol etetu i pol etatu z rodzinnego. byly plany zeby jedna zwolnic, ale problem sie sam rozwiazal bo zaszla w ciaże jedna. ale caly czas jest gadanie ze nie ma kasy na nic
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW, SR
- Kontakt:
U nas od stycznia będzie ok. 2000 zł miesięcznie mniej na obsługę. Do tej pory wychodziło na obsługę ok. 6000 zł, a od stycznia będzie nieco ponad 4000 zł. Ponadto ze świadczeń rodzinnych też coraz mniej na obsługę bo drastycznie spada ilość zasiłków rodzinnych bo kryterium dochodowe i wysokość zasiłku od dawna stoi w miejscu.
Szlag może trafić!
Naprawdę nie wiem jak można było potraktować wszystkie gminy tak samo przy zmniejszaniu kosztów obsługi. My jesteśmy małą i biedną gminą, więc wiadomo było, że nowych dzieci na pierwsze dziecko wiele nie będzie (doszło nam tylko niecałe 30% dzieci). A w miastach wiadomo, doszło drugie tyle, albo nawet i więcej dzieci, więc i kasy na obsługę będą mieć więcej niż mieli. I oni będą oddawać kasę bo mają za dużo, a ślepe ministerstwo będzie gadać, że nie trzeba więcej pieniędzy na obsługę bo gminy zwracają pieniądze.
Jeszcze na jedno warto zwrócić uwagę, tylko się nie obraźcie
, ci z dużych ośrodków będą mieć o wiele mniej teraz roboty, bo często jest tak, że w dużych miastach pracownicy zajmują się tylko 500+, a w małych gminach pracownicy oprócz 500+, mają też świadczenia rodzinne, fundusz, stypendia, itd.
Cholernie to wszystko niesprawiedliwe.
Szlag może trafić!
Naprawdę nie wiem jak można było potraktować wszystkie gminy tak samo przy zmniejszaniu kosztów obsługi. My jesteśmy małą i biedną gminą, więc wiadomo było, że nowych dzieci na pierwsze dziecko wiele nie będzie (doszło nam tylko niecałe 30% dzieci). A w miastach wiadomo, doszło drugie tyle, albo nawet i więcej dzieci, więc i kasy na obsługę będą mieć więcej niż mieli. I oni będą oddawać kasę bo mają za dużo, a ślepe ministerstwo będzie gadać, że nie trzeba więcej pieniędzy na obsługę bo gminy zwracają pieniądze.
Jeszcze na jedno warto zwrócić uwagę, tylko się nie obraźcie

Cholernie to wszystko niesprawiedliwe.
Oprócz Dotacja 0,85% ... - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
jak przechowujecie akta spraw 500+?
500 + wychowanie
zmiana miejsca zamieszkania
co zrobić z wnioskiem ob. Ukrainy?
jak wprowadzić przekazany wniosek
Koordynacja po 1 lipca 2019 r.
Śmierć wnioskodawcy po wydaniu inf, jak załatwić to w Sygnity
Sygnity nowy wniosek jak wprowadzacie
Co zaznaczyć w zapytaniu o koordynację przez empatię