jak przechowujecie akta spraw 500+?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR, SR, CP
- Kontakt:
jak przechowujecie akta spraw 500+?
Witam,
pytanie jak w tytule - jak przechowujecie akta spraw z 500 plus? Do tej pory robiłam to tak, że każda teczka to osobna rodzina i dokładam akta do tych teczek już czwarty rok.Teczki przechowywane są w segregatorach, alfabetycznie. Teraz do obowiązków doszło mi też archiwum, im bardziej się w to wgłębiam jak ma wyglądać przechowywanie dokumentów, tym jestem bardziej zielona. Do tej pory prowadziła to Pani, która improwizowała po swojemu i widzę wiele jej błędów.
Po świeżej korekcie JRWA jest zapis "dla każdego wnioskodawcy (rodziny lub osoby fizycznej) można prowadzić teczkę zbiorczą na akta spraw zarejestrowanych przy klasach od 5270. Rejestrem teczek jest rejestr wnioskodawców w danym roku kalendarzowym."
Proszę o wskazówki i podzielcie się jak to wygląda u Was.
pytanie jak w tytule - jak przechowujecie akta spraw z 500 plus? Do tej pory robiłam to tak, że każda teczka to osobna rodzina i dokładam akta do tych teczek już czwarty rok.Teczki przechowywane są w segregatorach, alfabetycznie. Teraz do obowiązków doszło mi też archiwum, im bardziej się w to wgłębiam jak ma wyglądać przechowywanie dokumentów, tym jestem bardziej zielona. Do tej pory prowadziła to Pani, która improwizowała po swojemu i widzę wiele jej błędów.
Po świeżej korekcie JRWA jest zapis "dla każdego wnioskodawcy (rodziny lub osoby fizycznej) można prowadzić teczkę zbiorczą na akta spraw zarejestrowanych przy klasach od 5270. Rejestrem teczek jest rejestr wnioskodawców w danym roku kalendarzowym."
Proszę o wskazówki i podzielcie się jak to wygląda u Was.
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Re: jak przechowujecie akta spraw 500+?
U nas każdy wnioskodawca ma osobną teczkę na osobny okres zasiłkowy
-
- Praktykant
- Kontakt:
A gdzie przechowujecie teczki z poprzednich okresów? trafiają już do archiwum?Alalala pisze: 22 paź 2019, 13:58 U nas każdy wnioskodawca ma osobną teczkę na osobny okres zasiłkowy
-
- Inspektor
- Kontakt:
Przechowujemy 10 lat zanim mogą trafić do archiwum. Przechowujemy w segregatorach, na które co roku magicznie musimy znajdować miejsce.
- Kinia001
- Referent
- Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama
- Kontakt:
Kto powiedział, że nie mogą przez te np 9 lat być w archiwum?
Ty masz obowiązek je trzymać X lat. Prawo nie zabrania trzymać ich w archiwum. Zabrania tylko tego, by przekazać je do brakowania przed upływem określonego w przepisach terminu.
Ty masz obowiązek je trzymać X lat. Prawo nie zabrania trzymać ich w archiwum. Zabrania tylko tego, by przekazać je do brakowania przed upływem określonego w przepisach terminu.
-
- Inspektor
- Kontakt:
Ja nie mówię, że prawo tego zabrania, tylko, że my tak postępujemy 

-
- Praktykant
- Kontakt:
A czy nasz sposób przechowywania, tak jak to opisałam, jest ok? Ktoś jeszcze się wypowie?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
My też mamy jedną teczkę na jeden okres świadczeniowy dla rodziny, dwa okresy mam u siebie na miejscu, pozostałe wcześniejsze przewozimy do archiwum gdzie leżakują i czekają na koniec żywota, gdybyśmy tego nie przewozili chyba nie było by mnie widać wśród tych teczek 

- kiki88
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR/ŚW
- Kontakt:
ja mam osobną teczke dla każdej rodziny dla każdego świadczenia i tak rok góra dwa leża u mnie później przenoszę do archiwum
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A u nas jest tak, że każda rodzina ma swoją teczkę i dopóki ta rodzina co roku przychodzi to trzymam to u siebie. Dopiero gdy przestaje z jakiś przyczyn przychodzić to wtedy po 2 latach idzie to do archiwum. U nas się liczy data zakończenia korzystania z pomocy, ale czy to jest dobrze to nie wiem.
Oprócz jak przechowujecie akta spraw 500+? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
co zrobić koordynacja ?
Żądanie zwrotu z Urzędu Wojewódzkiego - odsetki
Rodzina pobierająca 500+ wyjeżdża za granicę??
przygotowanie raportu miesięcznego
bolączka z odsetkami
Błędne dane we wniosku
Potrącenie odsetek od nienależnie pobranego 500+
żądanie zwrotu - decyzja - system
500 + wychowanie
zmiana miejsca zamieszkania
co zrobić z wnioskiem ob. Ukrainy?
jak wprowadzić przekazany wniosek
Koordynacja po 1 lipca 2019 r.
Śmierć wnioskodawcy po wydaniu inf, jak załatwić to w Sygnity
Sygnity nowy wniosek jak wprowadzacie