dotacja na budowę - czy liczyć? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 lis 2017, 16:28

Krótkie pytanie - czy wliczać do dochodu dotację na budowę odnawialnych źródeł energii?

Klientka wzięła kredyt na 15 000, do tego otrzymała bezzwrotną dotację w kwocie 5000. Klientka się z tego rozliczyła (z tych 5 000), musiała zapłacić 19% podatku. Całość kwoty poszła na rachunek wykonawcy przedsięwzięcia.
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent
Od: 31 maja 2017, 10:07
Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem

Napisano: 04 gru 2017, 11:01

Nikt, nic?

Śląskie, małopolskie - co robiliście z dopłatami od gminy na wymianę pieca? Jako dochód w roku bazowym bez uzyskania/utraty czy w ogóle tego nie liczyć?
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 04 gru 2017, 15:25

przeczytaj sobie łaskawie definicję dochodu, to się może dowiesz - choć wątpię biorąc pod uwagę, że masz problem z tak podstawową kwestią
opsxyz22
Stażysta
Od: 24 sie 2017, 20:14
Zajmuję się: śr 500

Napisano: 04 gru 2017, 16:05

Ustawa w kwestii dochodu, rozszerzona o ustawę o podatku dochodowym, ma kilka-kilkanaście stron. Odpowiednie zakwalifikowanie dotacji pod dany artykuł może przysporzyć pewnych trudności, zwłaszcza że wchodzą w to programy rządowe powiązane z umowami z bankiem. Zarzucasz nierozumienie tych spraw w momencie, gdy sam nie rozumiesz jednego, krótkiego zdania, którym jest moje pytanie.

Dziękuję za odpowiedź, ale dalej proszę nie odpisywać, bardziej pomocna jest moja pusta filiżanka po kawce - przynajmniej pozwala powróżyć z fusów, wartość twoich wypowiedzi jest równa kulturze - zerowa.
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 04 gru 2017, 16:17

myślę, że chodziło o definicję dochodu w naszej ustawie... tam w dochodzie podlegającym opodatkowaniu jest tylko 5 artykułów z ustawy podatkowej
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 04 gru 2017, 17:15

Zdaję sobie z tego sprawę i to właśnie napisałem wyżej. Rozwiewacie wątpliwości, których nikt nie miał...

Odpowiedź do pytania zawartego w tytule:
Po dalszych ustaleniach, jednostka finansująca jest państwową osobą prawną, więc dotacja nie jest objęta zwolnieniem od podatku. Podatek ten wyniósł 18% (nie jak wcześniej podałem 19%, co uniemożliwiało przydzielenie do jakiejkolwiek grupy dochodów) i został rozliczony na podstawie PIT-u 8C. Dochód ten zatem wchodzi w dochód rodziny, nie podlega jednak uzyskowi/utracie.

Prosta odpowiedź, gdy się wie o czym pisze, a nie mądrzy i to bezpodstawnie. Na podstawie pierwszego postu nie dało się dokonać poprawnej analizy, zwyczajnie wprowadziłem w błąd tym procentem i nie podałem kluczowej kwestii - dokładnego źródła dotacji, ale i tak znalazł się ekspert, niebywałe...
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x