dożywianie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 16 lip 2025, 7:34

potrzebę ochrony macierzyństwa
U nas w ośrodku zaznacza się to tylko przy dzieciach do 1 r.ż. ktoś wie dlaczego? I czy tak powinno być? Może kiedyś były takie wytyczne?
katalog dysfunkcji z art. 7 jest otwarty - mogą być też inne przesłanki, które nie są ujęte w pkt. 2 - 15.
a jakie inne powody Pan wpisuje? Też jesteśmy zdania, że nie można żałować obiadów, ale czasami naprawdę nie ma powodów do przyznania pomocy i nie wiemy co robić :)
Przy obiadach też zaznaczacie 2 powody czy 1 wystarczy?
lilkaops
Praktykant
Od: 11 kwie 2025, 10:31
Zajmuję się: pomoc społeczna, DPS, NK

Napisano: 16 lip 2025, 8:58

A ja tak sobie myślę, że posiłek to jest świadczenie niepieniężne z pomocy społecznej (art. 36 ust.2 UOPS).
Art. 7 to katalog - pomocy udziela się osobom i rodzinom w szczególności.
Art. 8 Prawo do świadczeń PIENIĘŻNYCH z pomocy społecznej ... przy jednoczesnym występowaniu przynajmniej jednego z powodów wymienionych w art. 7 pkt 2-15 lub innych okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy społecznej.
Takie jest moje zdanie - ja bym przyznał ten posiłek i uzasadniał to skromnym dochodem rodziny (mimo że przekracza kryterium - ale mieści się w kryterium 200% "posiłek w szkole i w domu"
Oczywiście w wywiadzie trzeba napisać kilka zdań na temat niskiego dochodu i potrzeby wsparcia w formie posiłków.
Ale jeszcze raz podkreślam że to jest moje zdanie.
Stefan
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 13:15
Zajmuję się: PS

Napisano: 16 lip 2025, 9:15

lilkaops pisze:
16 lip 2025, 7:34
U nas w ośrodku zaznacza się to tylko przy dzieciach do 1 r.ż. ktoś wie dlaczego?
A dlaczego tak? Przesłanka ochrony macierzyństwa w pomocy społecznej jest rozumiana bardzo szeroko! Wystarczy poczytać dostępne opracowania/komentarze. Słownik Języka Polskiego PWN podaje, że macierzyństwo to bycie matką i związane z tym uczucia, doznania, powinności. Czy po pierwszym roku życia dziecka kobieta już nie jest matką? Czy dziecko jest już wtedy samodzielne i nie ma potrzeby ochrony, opieki, wychowania i dbania o nie? Rodzicielstwo podlega w Polsce szczególnej ochronie i należy wspierać w wysiłkach osoby sprawujące władzę rodzicielską. Dziecko (do pełnoletności) jest przecież zależne od rodziców, podlega ich odpowiedzialności, procesom wychowawczym, jest przez nich utrzymywane oraz nadal wymaga opieki i pomocy. To wszystko wpisuje się przecież w przesłankę potrzeby ochrony macierzyństwa! Tam, gdzie są uczące się dzieci, zawsze jako powód udzielenia pomocy wpisuję art. 7 pkt 8 ustawy. Zatem w takim przypadku - a już w szczególności do posiłków - nie trzeba wcale wymyślać powodów! Poza tym - jeżeli rodzic występuje z wnioskiem do Łopieki o posiłki dla dzieci, to znaczy, że ta potrzeba jest niezaspokojona, jest jakiś niedostatek w tej rodzinie, bo rodzic nie może, nie jest w stanie im go zapewnić albo zwyczajnie „się należy i to gmina musi opłacić”. Więc uważam, że bezradność też tu jednak występuje, bo zabezpieczenie podstawowej potrzeby bytowej dzieci jest przerzucane na gminę.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x