dożywianie od stycznia 2014 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 28 z 52    [ Posty: 514 ]

Napisano: 30 gru 2013, 16:46

Może jakiś program osłonowy? Ha ha ha
~???

Napisano: 30 gru 2013, 18:55

Interpretacja Ministerstwa jest tylko ...interpretacją. Uważam osobiście, że w dodatku mocno naciąganą.

Poza tym. Uważam, że przy posiłkach nie ma mowy o zwolnieniu od zwrotu na podstawie art 96 ust. 2 ups. czy na podstawie uchwały Rady Gminy wydanej na podstawie art. 96 ust. 4 u.p.s.

Proszę czytać uważnie ustawę.

Zasada określona w art. 96 ust. 1 pkt 1 u.p.s. Obowiązek zwrotu wydatków poniesionych na świadczenia z pomocy społecznej spoczywa na osobie i rodzinie korzystającej ze świadczeń z pomocy społecznej.

To jest zasada.

Wyjątek określony w art. 96 ust. 2 u.p.s. (względnie w ust. 4) nie ma zastosowania do posiłków.

Posiłki moim zdaniem nie mogą być objęte przedmiotową uchwałą.

Ewentualnie stronę można zwolnić od zwrotu wydatków na podstawie art. 104 ust. 4 u.p.s.

~rp

Napisano: 30 gru 2013, 21:57

witam wszystkich

Na początek: poczytałem wszystkie wypowiedzi i szkoda tylko, że wiele osób się nawzajem obraża, a przecież jesteśmy pracownikami socjalnymi. To zobowiązuje do zachowania w pełni kulturalnego, nawet będą pod przykrywką różnego rodzaju nicków.
Co do tematu dożywiania:
1. fakt, interpretacja Ministerstwa jest tylko interpretacją, a nie podstawą prawną; ponadto jak wiele osób zauważyło interpretacja sama w sobie zawiera wiele wad merytorycznych, jak chociażby zakwalifikowanie posiłków do pomocy rzeczowej
2. moim zdaniem nie należy brać pod uwagę interpretacji tylko czytać literalnie to co napisane jest w Uchwale, a więc każdemu kto spełnia kryterium 150 % należy się posiłek, a co do tematu 20% do wykorzystania przed dyrektorów szkół to wyraźny jest zapis, iż winna być uchwałą rady gminy/miasta. Uchwała powinna zawierać, moim zdaniem, tryb i sposób przyznawania przez samego dyrektora posiłku dla dziecka oraz w jakiej formie przekazuje taką informację do ops. Czyli jaśniej rzecz ujmując uchwałą będzie może mieć 1-2 strony A4. Ktoś mówi o konsultacjach społecznych: tak , jasne, mogą być, ale nie w tym przypadku bo to dotyczy bardzo małego wycinka merytorycznego. No chyba, że ktoś się pokusi i będzie chciał stworzyć uchwałę z prawdziwego zdarzenia, ale pytanie brzmi kto na tej zwłoce czasowej ucierpi: moim zdaniem tylko dzieci
3. w moim ops będziemy od 2 stycznia wydawać decyzję i stosować kryterium 150%
4. podstawę prawną mogę podać jutro jak ktoś będzie chciał

Proszę jeszcze Was o jedno - nie obrażajcie się nawzajem bo to niczemu i nikomu nie będzie służyło.
pozdrawiam noworocznie
~tattoo

Napisano: 30 gru 2013, 22:15

Jaki zawód takie dyskusje.
~Adam

Napisano: 30 gru 2013, 22:44

powiedział adam co wiedział, hihi
~mirka

Napisano: 31 gru 2013, 0:34

mam pytanko

jeżeli podjęcie -posiłki w szkole na rok szkolny od stycznia do czerwca 2014 r jest z datą np. grudniową 2013 roku to jakiej podstawy prawnej użyjecie

a jaka powinna być w końcu w Nowym Roku -2014
~aga-ka

Napisano: 31 gru 2013, 0:42

do ~tattoo

Tylko należy zważyć, że Uchwała Rady Ministrów nie jest źródłem prawa i wg mnie nie może stanowić podstawy prawnej decyzji.

Oczywiście podaj propozycję podstawy prawnej decyzji.

~rp

Napisano: 31 gru 2013, 11:13

To jak teraz będzie wyglądała decyzja na dożywianie? Czy możemy przyznać na okres od stycznia do czerwca 2014r.?
art.17 ust. 1 pkt. 3 zadanie obowiązkowe gminy to zapewnieni posiłku, kontynuując: art. 36 pkt. 2 lit. j: posiłek jest w katalogu świadczeń niepieniężnych
dalej: art. 8 ust. 1 - kryteria dochodowe stosuje się tylko w przypadku przyznawania świadczeń pieniężnych
Czy ktoś może mi wyjaśnić jak ma wyglądać obecnie decyzja? na jaki okres? jaka podstawa prawna?
dziękuję
~lupi

Napisano: 31 gru 2013, 11:21

ja czekam na tattoo on pomoże
~ewa

Napisano: 31 gru 2013, 11:25

tattoo jest w błędzie, bardziej liczyłabym na pomoc ze strony ~rp o co bardzo proszę
~lupi

Strona 28 z 52    [ Posty: 514 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x