Zwróccie uwagę na fakt , że środkmi z \"PROGRAMU \"dysponuje Minister MPIPS i on będzie je dzielił. Więc jego wytyczne chyba są ważne. Też uważam , że program i wytyczne zawierają błędy. Np jak rozumieć - spełniającym kryterium dochodowe w wysokości 150% kryterium,- A co z osobani w przedziale poyżej 100% do 150% ( V.! z Programu)
Matko, ludzie z czym wy macie problem? Przecież to jasne, że \"spełniający kryterium dochodowe w wys. 150% kryterium\" dotyczy też tych osób w przedziale 100% - 150%. Sami niepotrzebnie komplikujecie sobie życie.
to prawda, że wszystko jest robione na ostatni moment i przerzucone na gminy, bo Ministerstwo lub Ustawodawca nie raczył się zająć projektem zmiany do ustawy. Każdy kto wchodził na stronę Ministerstwa zapewne zauważył, iż od kilku miesięcy był wstawiony projekt do zmiany ustawy - i co? i nic - jak to bywa w Polszcze Mickiewiczowskiej. I co z tego wyszło? Uchwała pisana na kolanie ... bez przemyślenia ....
Nie mniej jednak moi drodzy należy pamiętać o najważniejszej sprawie, że w tej całej matni problemów prawnych należy mieć na uwadze dzieci, które powinny otrzymać posiłek. Ja w każdym razie wydaję decyzję i jutro rano podaję całą jej treść wszystkim ,którzy się o to zwrócą. Mój adres mailowy: [email protected]
I jeszcze jedno: w rozmowie z pracownikiem Wydziału Polityki Społecznej WUW w Poznaniu otrzymałem info, iż uchwała winna być w podstawie prawnej i że mamy sobie dać spokój z uchwałą rady gminy podwyższającą kryterium ze 100 na 150% bo przecież ustawa o pomocy społecznej w tym zakresie (posiłki) tego nie przewiduje, a dotyczy to jedynie zasiłków celowych i okresowych. Można by było dużo nad tym dyskutować i przyznać rację wielu osobom na tym forum, ale pamiętajmy, że dzieci nie mogą pozostać bez posiłków od 7 stycznia.
pozdrawiam serdecznie
P.S.
sorki za literówki
tattoo, mam pytanie, czy dajesz decyzję tylko dzieciom do 100& kryterium? a co z dziećmi do 150% kryterium?odmowa?
czy podzielisz się swoją decyzją?
co do rozmów telefonicznych ...nie dają pewności że to będzie dobrze, w końcu oni w wydziale też się mogą mylić i nie masz żadnego dowodu przeprowadzonej rozmowy ((((
tak naprawdę nie wiadomo co teraz robić żeby było dobrze, znowu jesteśmy między młotem a kowadłem
witaj \"a\"
stosuję kryterium przyjęte w uchwale rady ministrów i nic ponadto
wiem, że to naciągane, ale też żadnej uchwały rady gminy nie wprowadzimy dla podwyższenia kryterium bo nie ma delegacji ustawowej
kurcze, nie wiem co robić pytałam prawnika i radzi podjąć uchwałę żeby dać mozliwość korzystania z posiłków dla dzieci do 150 % i bądź tu ku..a mądry ((((((((((((((((((((