Witam. Chciałam prosić o pomoc i udzielenie informacji na następujący temat : w dniu wczorajszym złożył do MOPS podanie o przyznanie zasiłku stałego Pan który mieszka w DPS na terenie miasta. Kierowała go Gmina w której wcześniej mieszkał. Odesłałam do do GOPS a oni przysłali go do MOPS (do mnie) z powrotem. Teraz mam mały dylemat - kto ma przyznać i wypłacać zasiłek stały ??? czy gmina która go kierowała czy MOPS bo mieszka w dps w mieście. Zgodnie z art. 101 ust 6 dla mieszkańca domu właściwa jest gmina, która skierowała go do domu pomocy społecznej - czy wystarczy jak oprę się na tym artykule i odeślę podanie do gminy ?????? Gdyby był kierowany przed nowelizacją ustawy to zgodnie z art. 37 naszej ustawy właściwość miejscową ustala się według miejsca zamieszkania - ale był kierowany po 2004r. Proszę o potwierdzenie czy dobrze myśle :) dziękuje.
Zrób tak: przeprowadź wywiad, skompletuj dokumentację i prześlij wniosek do GOPS, który skierował osobę do DPS (gmina właściwa), absolutnie nie wydawaj decyzji o ZS. Jeśli odeślą, to wejdź w spór kompetencyjny (odeślij do rozstrzygnięcia do SKO)
Co za bzdury , przecież nie chodzi o ponoszenie odpłatności za DPS a tylko o przyznanie zasiłku stałego. Ta osoba z chwilą przyjęcia do DPS jest wymeldowywania z pobytu stałego w swoim miejscu zamieszkania i zameldowana w miejscu przebywania tj.DPS. Właściwość miejsową gminy ustala się według miejsca zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie. Także prawidłowo postąpił Ośrodek, który odesłał do MOPS. Jeśli chodzi o ponoszenie odpłatności za DPS to oczywiście organem właściwym jest GOPS który kierował.
Miałam identyczną sytuację tylko ,że ja przyznałam zasiłek stały i płaciłam , ale w związku z zameldowaniem Pana w gminie gdzie znajduje się DPS tj. na innym terenie zapytałam czy mogę przesłać całość dokumentacji do GOPS-u na terenie którego przebywa celem dalszej wypłaty zasiłku stałego pensjonariuszowi - nie było żadnego problemu. Toż to są pieniądze, które Ośrodek otrzymuje z budżetu państwa a nie swoje własne gminy. Jeśli kiedyś zmienią to jako na zadanie własne to te Ośrodki szybko nam dokumentację zwrócą z powrotem. Oczywiśćie za jego pobyt w DPS ja opłacam tj.MOPS jako organ kierujący.
Dobrze zrobiłam i z góry dziękuje za odpowiedzi. Odesłałam wniosek do gminy właściwej - i tam mu przyznali pomimo tego, że mieszka w DPS na terenie innego miasta, ale właściwą jest gmina, która go kierowała do DPS (po nowelizacji)