Umowa darowizny mieszkania a DPS? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 lip 2015, 10:26

Witam.
Mam problem i nie bardzo wiek co z nim zrobić.. liczę na wskazówki i radę.
Mam wujka w wieku ponad 80 lat. Nie ma dzieci, żona zmarła ponad 30 lat temu. Mieszkam z nim od ponad 10 lat, w kwietniu tego roku przepisał mi umową darowizny mieszkanie.. w chwili obecnej u wujka stwierdzono postępującą demencję i zmiany po wylewie. Wujek staje się agresywny w stosunku do mnie, skacze do bicia, gryzie itp. W domu boje się go zostawiać.. już raz go szukałam. Nie jest ubezwłasnowolniony.. w chwili obecnej z uwagi na zagrożenie dla siebie i dla otoczenia przebywa na oddziale psychogeriatrycznym.. z tego co wiem nie ma żadnych szans na poprawę jego stanu zdrowia. leki już nie pomagają. Czy w związku z otrzymaniem tej nieszczęsnej darowizny mam szansę na umieszczenie go DPS? Nie dam rady się już nim opiekować.. po prostu obawiam się o jego i swoje życie. Proszę o radę.. już raz mnie "odprawiono" z OPS..
Dziękuję za odpowiedzi.
~~marlena

Napisano: 08 lip 2015, 8:57

zrzec się "nieszczęsnej" darowizny, wujek sprzeda i będzie miał na dps
al.a

Napisano: 08 lip 2015, 9:04

Oczywiście, że tak. OPS odsyła z kwitkiem, bo gmina, która kieruje do DPS najczęściej ponosi częściowa odpłatność za pobyt mieszkańca, gdy temu nie wystarcza na opłacenie 70% swojej emerytury, bo zgodnie z ustawa o pomocy społecznej tyle może wnosić opłaty mieszkaniec, a resztę do pełnej kwoty ponoszą zstępni i gmina. Po prostu wuj musi złożyć wniosek o umieszczenie, jeżeli nie chce, a mieszkanie z toba zagraża jego i twojemu bezpieczeństwu to będzie trzeba wuja ubezwłasnowolnić.
mmmmm

Napisano: 08 lip 2015, 15:08

jak długo trwa cała procedura ubezwłasnowolnienia? Póki co wujek jest w szpitalu... ale nie będą go trzymać wiecznie.. a opieka hospicyjna nie wchodzi w rachubę...
~~marlena

Napisano: 09 lip 2015, 10:11

ok trzech m-cy i prowadzona jest przez sąd okręgowy; uprawomocnienie - kolejne 21 dni. wymagana prawomocna zgoda sądu rodzinnego dla opiekuna prawnego na umieszczenie osoby ubezwłasnowolnionej w dps (wniosek - rozprawa - uprawomocnienie)
al.a

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x