DPS BEZ ZGODY OSOBY NIEUBEZWŁASNOWOLNIONEJ - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 lip 2013, 16:47

Pomóżcie, bo nie mogę znaleźć w tej sprawie na forum jasnych informacji,które pozwoliłyby nam rozwiązać problem. O przepisach nie wspomnę.
Mamy gościa - 57 lat samotnego, niepełnosprawnego (hemofilia od dzieciństwa, pojawiające się schorzenia współistniejące - z trudem się porusza). Ma usługi opiekuńcze ale praktycznie uniemożliwia ich realizację:
1. totalny chlew w domu, którego nie pozwala ruszać;
2. faktyczny brak dochodów - renta socjalna i ZP na jego koncie bankowym w całości obciążona dwoma zajęciami komorniczymi i jego zleceniami stałymi opłat za: 2 umowy z \"Cyfrą+\" , 4 umowy z operatorami komórkowymi, polisę ubezp., w tej chwili dajemy mu co m-c specjalny zasiłek celowy na wyżywienie (nie kwalifikuje się nawet na program z dożywiania);
3.odcięty dopływ EE (zapłaciliśmy za niego rachunek w styczniu 600zł, ale następny przyszedł 1.700zł);
4. Konflikty z każdą osobą, którą kierujemy do usług opiekuńczych (wyzwiska, nieustanne telefony ze skargami typu: obiad przywiózł 15 minut za wcześnie, nie chce naładować mu komórki (u siebie,bo przecież nasz podopieczny ma odciętą EE) itp.
4. Nie zgadza się na żadne leczenie,badania kontrolne, jakikolwiek kontakt ze służbą zdrowia;
5.Wyizolowany całkowicie w środowisku lokalnym - nikt już nie jest zainteresowany warunkami w jakich żyje,bo próby pomocy przez mieszkańców kończyły się wyzwiskami pod ich adresem.
Nie wyraża zgody na umieszczenie w DPS, ale musimy to zrobić, bo nie przeżyje zimy w takich warunkach mieszkaniowych, bez prądu, dochodów i opieki do której nie możemy już nikogo znaleźć (Pan,który aktualnie świadczy usługi na tyle na ile podopieczny mu pozwala już nie wytrzymuje, zgodził się tylko do czasu kiedy sfinalizujemy DPS - myśli, że to góra 2 m-ce).
Czy powinniśmy wystąpić najpierw do prokuratora o ubezwłasnowolnienie czy możemy tylko wystąpić do sądu o przymusowe umieszczenie w DPS, bez ubezwłasnowolnienia. Człowiek generalnie nie jest chory psychicznie - wg mnie ma zaburzoną (typową dla innych) herarchię potrzeb. Prokurator może zakwestionować konieczność ubezwłasnowolnienia. Jeżeli możemy bez ubezwłasnowalniania umieścić go w DPS to dajcie wzór wniosku do sądu,jeżeli ktoś ma. Zaznaczam, że nie jesteśmy w stanie przedłożyć żadnego zaświadczenia lekarskiego bo dobrowolnie nie podda się żadnemu badaniu.
~Danka

Napisano: 12 lip 2013, 20:13

U nas w przypadkach takich jak powyżej, wypisujemy wniosek do sądu o 1. umieszczenie w domu pomocy społecznej bez zgody, 2. udział prokuratora w sprawie umieszczenia w domu. Wówczas sąd oddzielnie zajmuje się sprawą o dom pomocy społecznej a prokurator bada sprawę pod kątem ubezwłasnowolnienia. Chętnie przyślę wzór lecz podaj do siebie fax.
~xyz

Napisano: 15 lip 2013, 10:03

OK. 566835404. Dziękuję za pomoc.
~Danka

Napisano: 15 lip 2013, 13:34

jeżeli biegły psychiatra stwierdzi ze jest zdrowy psychicznie,ops przegra sprawe,2 krotnie przegralismy
~Pela

Napisano: 15 lip 2013, 16:34

Liczę się z takim efektem, ale musimy coś robić, bo jak chłop zamarznie to będzie winna \"opieka\".
xyz - czekam na ten wzór.
~Danka

Napisano: 17 lip 2013, 16:44

Złóż w sądzie wniosek o skierowanie do domu pomocy bez zgody uzasadniając co jest powodem. Może sąd się przychyli do wniosku.
~Danuta

Napisano: 26 lip 2013, 12:39

JA MAM TAKI PRZYPADEK SKIERUJ WNIOSEK DO SADU
W MOJM PRZYPADKU SĄD SKIEROWAŁ GO NA BADANIE PSYCHIATRYCZNE WYSZŁO ZE MA OTĘPIENIE NACZYNIOPOCHODNE PO BADANIACH SĄD WYDAŁ DECYZJĘ O PRZYMUSOWYM SKIEROWANIU W DPS
~aktaga

Napisano: 02 sie 2013, 14:24

Przyszło pismo z ministerstwa,jezeli opiekun prawny chce oddac do dps,to występuje do sądu
~Pela

Napisano: 06 sie 2013, 11:26

Witam, a jakie dokumenty są potzrebne do wystąpienia do Sądu o umieszczenie w DPS, mam narazie prośbę matki i zaświadczenie lekarskie, na wywiad czekam...
~iza

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x