DPS Decyzja dot. odpłatności - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 05 kwie 2018, 10:24

Jestem w trakcie pisania decyzji dot. odpłatności za pobyt w DPS. Proszę o pomoc.

Pan XY przebywa w DPS od dnia 21.02.2018 r. Jest osobą bezrobotną, zarejestrowaną w PUP bez prawa do zasiłku; nieposiadającą żadnego dochodu, gmina płaci 100%. W dniu 09.03.2018 r. został złożony wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności. Decyzją z dnia 29.03.2018 r. otrzymał Pan stopień znaczny. Otrzymałam tą informację 03.04.2018 r. - w celu przyznania panu XY zasiłek stały. I tu moje pytania:
1. Z jaką datą wystawiam decyzję dot. odpłatności? po ilu dniach od daty umieszczenia? Natychmiast, po 7-miu, 14-tu?
2. Czy w sentencji piszę, że od dnia 21.02.2018 r. na czas nieokreślony gmina ponosić będzie 100% odpłatności za pobyt? A gdy będzie decyzja dot. zasiłku stałego to ww. decyzję zmienię w części?
3. Czy może ustalam odpłatność za pobyt sugerując się orzeczeniem o st.niepełnosprawności i pobieram 70%? Jeżeli tak, to czy od dnia złożenia wniosku czy od dnia wydania orzeczenia?

Proszę o pomoc, bo zgłupiałam :roll: :?:
shila123
Praktykant
Od: 23 cze 2017, 10:03
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 05 kwie 2018, 12:08

Art. 59 ust. 1. Decyzję o skierowaniu do domu pomocy społecznej i decyzję ustalającą opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej wydaje organ gminy właściwej dla tej osoby W DNIU JEJ KIEROWANIA do domu pomocy społecznej.

1. Jak wyżej - taka decyzja powinna być wydana w dniu skierowania, a nie dnia umieszczenia, ani później! Prawo nie działa wstecz - nie możesz teraz wydać decyzji mającej skutek w przeszłości: "od dnia 21 lutego", choć widuję takie kwiatki.
2. Sentencję piszesz zawsze zgodnie z aktualnymi ustaleniami, bez gdybania o ewentualnych zmianach w przyszłości.
3. Najpierw zasiłek stały, a potem zmiana odpłatności uwzględniająca to świadczenie.

Cóż Ci radzić... Cokolwiek teraz zrobisz z decyzją o odpłatności, to i tak będzie to nieprawidłowe... Ale najpierw trzeba ustalić zaległą (100%) odpłatność gminy, potem zrobić zasiłek stały i dopiero wtedy (w następnym miesiącu) zmienić odpłatność, uwzględniając zasiłek stały. :o

A tak swoją drogą... Na jakiej podstawie teraz gmina płaci, nie mając decyzji?
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x