DPS dla uchodźcy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 02 sie 2022, 15:06

Witam
mamy w naszym GOPS Panią z Ukrainy,która jest głuchoniema, ma 84 lata, trochę pogubiona, ale generalnie na chodzie. 3 miesiące przebywała w innym województwie, w lipcu przygarnęła ją rodzina z naszej gminy, ale już jej nie chcą. Pani nie ma żadnego dochodu, w Ukrainie pobierała emeryturę w wysokości w przeliczeniu ok. 350,00 zł, ale teraz ich nie otrzymuje. Dostała dokumenty PZOoN
w celu ustalenia stopnia niepełnosprawności. Pani złożyła wniosek o umieszczenie w DPS zgodnym
z wyznaniem, który znajduje się poza granicami naszego województwa, jest prowadzony przez fundację i jest znacznie droższy od naszych dps-ów.
Mam wywiad, oświadczenie Pani, ze nie ma dochodu i czeka na zaświadczenie z ZUS w Rzeszowie i nie wiem co dalej. Ktoś coś podpowie?
Pozdrawiam wszystkich czytających i proszę o pomoc....
EdytaGOPS
Praktykant
Od: 17 lut 2020, 9:53
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 03 sie 2022, 7:55

Ale co konkretnie chcesz wiedzieć?

Przyznawanie świadczeń niepieniężnych obywatelom UKR zgodnie z art. 29 i art. 30 ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy... powinno odbywać się na zasadach i w trybie określonych w ustawie o pomocy społecznej. Wniosek obywatela Ukrainy o przyznanie świadczenia z pomocy społecznej, rozpatrywany jest w taki sam sposób, jak wniosek złożony przez obywatela Polski z odmiennościami wskazanymi w przepisach ustawy z 12.03.2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa.

Zgodnie z ustawą o pomocy art. 14 utworzony został Fundusz Pomocy i z niego będą finansowani.
Nie wiem jak to w praktyce wygląda, ale przy skierowaniu i umieszczeniu obywatela UKR w dps powinno niezwłocznie poinformować Wojewodę o zabezpieczenie środków z tego Funduszu.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x