DPS-odmowa - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 mar 2017, 15:10

Proszę o pomoc. Brat klienta złozył podanie o umieszczenie go w dps, podpis jestb klienta tylko raczej był nieświadomy;) ja uważam że dps to nie oddział odwykowy. Klient jest osobą uzależnioną od alkoholu pije w sposób niekontrolowany ma problemy zdrowotne ale porusza się samodzielnie, aktualnie jest on w szpitalu. Na jakiej podstawie mogę odmówić umieszczenia w dPS? co zaproponujecie w zamian takiemu klientowi może usługi opiekuńcze?proszę o propozycje
Z góry dziękuję
Jolus
Praktykant
Od: 28 mar 2017, 14:56
Zajmuję się: specjalista pracy socjalnej

Napisano: 29 mar 2017, 14:01

Oddział Leczenia Uzależnień w szpitalu?
asiaj
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 12:48
Zajmuję się: PS

Napisano: 29 mar 2017, 14:02

Ile lat ma klient?
asiaj
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 12:48
Zajmuję się: PS

Napisano: 31 mar 2017, 1:51

A ma Pani opinie lekarza? Na niej musi być napisane z jakiej przyczyny należy umieścić danego klienta w DPSie. Jeżeli na zaświadczeniu jest stwierdzone, że ze względu na "chorobę alkoholową", to zaproponować klientowi DPS w Pleszewie, gdzie był lub nadal jest (nie jestem pewna czy nadal istnieje)oddział dla osób z tym problemem. Wyjaśnić na czym polega przebywanie tam, czyli leczenie odwykowe. Sądzę, że sam klient po tej pogadance zrezygnuje ;). Jeśli zlikwidowali ten oddział, to odmowa może dotyczyć braku zapewnienia odpowiedniej opieki i leczenia oraz odesłać (w odmowie) do najbliższego zamkniętego oddziału leczenia uzależnień. Może Pani zaproponować usługi opiekuńcze oraz złożenie wniosku na Komisję Orzekająca o Stopniu Niepełnosprawności.
kacha1982
kacha1982
Praktykant
Od: 11 maja 2007, 17:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem