Dublować świadczenie???? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 15 cze 2021, 12:49

Cześć, matka mieszkająca w innej gminie miała przyznane świadczenie wychowawcze na okres 2019/2021 i pobierała świadczenia do 30 kwietnia 2021. W trakcie trwania okresu rodzice dziecka się rozwiedli i sąd przyznał opiekę ojcu dziecka i z nim ono zamieszkuje. Wyrok jest prawomocny od 30 października 2020 r. Ojciec złożył do nas wniosek na okres 2019/2021 w dniu 7 kwietnia. Jeżeli matka już pobrała świadczenie za kwiecień to przyznajemy mimo to świadczenie ojcu za kwiecień również? Co zrobić w tej sytuacji? Dodam, że matka dziecka ma przyznane świadczenie przez Wojewodę, z racji koordynacji.
OPS84
Stażysta
Od: 27 mar 2017, 9:16
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze

Napisano: 15 cze 2021, 15:43

Matka będzie miała nienależne w mojej opinii i tyle. Ojciec ma prawo do tej 500, tak na logikę.
https://www.kasarodziny.pl/
bubek
Podinspektor
Od: 26 lis 2018, 20:53
Zajmuję się: koordynacja
Strona WWW: https://www.kasarodziny.pl

Napisano: 16 cze 2021, 8:19

dokumenty przesłać do wojewody najpierw - musi ustalić od kiedy nie zachodzi koordynacja - przekaże tą informację, czy decyzję
wtedy organem właściwym jest gmina i ustala, co i jak
dla mnie do zwrotu od listopada
ale nie wypłaciłam bym, czekałabym do czasu rozstrzygnięcia sprawy ? bo koordynacja jest nadal? nie ma ?kto był/jest za granicą ? mało informacji
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 16 cze 2021, 10:13

Za granicą był ojciec, ale już nie jest. chyba rzeczywiście będzie przesłać dokumenty do Wojewody z zapytaniem od kiedy nie ma koordynacji. Też mnie zastanawia, czy matka nie powinna mieć nienależnie pobranych świadczeń od listopada, ale z drugiej strony jeśli ojciec dzieci nie wnosi roszczeń to przynajmniej na razie tego nie ruszam i skupiam się na kwietniu 2021 r. Dzięki wielkie za podpowiedzi.
OPS84
Stażysta
Od: 27 mar 2017, 9:16
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze

Napisano: 16 cze 2021, 10:16

matka ma nienalezne za kwiecien
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 16 cze 2021, 12:07

muusia pisze:matka ma nienalezne za kwiecien
a reszta miesięcy to co ? ojciec jest w plecy, że nie zgłosić się po rozwodzie
ale jak się rozwiedli, wyrok prawomocny 30 października, a dziecko jest przy ojcu, matka zapewne płaci alimenty, to jak można nie żądać zwrotu ? tzn. żądać, za kwiecień tylko ?
Art. 4 ust. 1 ustawy celem świadczenia wychowawczego jest częściowe pokrycie wydatków związanych z wychowywaniem dziecka, w tym z opieką nad nim i zaspokojeniem jego potrzeb życiowych.
jasiak
VIP

Napisano: 16 cze 2021, 12:11

OPS84 pisze:Za granicą był ojciec, ale już nie jest. chyba rzeczywiście będzie przesłać dokumenty do Wojewody z zapytaniem od kiedy nie ma koordynacji. Też mnie zastanawia, czy matka nie powinna mieć nienależnie pobranych świadczeń od listopada, ale z drugiej strony jeśli ojciec dzieci nie wnosi roszczeń to przynajmniej na razie tego nie ruszam i skupiam się na kwietniu 2021 r. Dzięki wielkie za podpowiedzi.
Ciebie interesuje kwiecień, to fakt
ale moim zdaniem najpierw musi być załatwiona sprawa matki, ja bym zawiesiła postępowanie do czasu rozstrzygnięcia sprawy najpierw przez wojewodę, potem gminę
trudno tatuś poczeka, ale skoro nie pofatygował się w listopadzie z wnioskiem to chyba mu aż nie zależy
płac mu bieżąco od czerwca - a z tamtą gminą się kontaktowałaś ? może na nowy okres też u nich złożyła
jasiak
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x