Duży problem! - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 sty 2015, 11:24

Dłużnik złożył wniosek o umorzenie należności. Daliśmy odmowę. Dłużnik odwołał się do SKO. SKO utrzymało decyzję w mocy. Dłużnik odwołał się do WSA i WSA uchyliło naszą decyzję i decyzję SKO i orzekło, że wpłaty od komornika i dłużnika były źle zaliczane, to znaczy że każda wpłata powinna być zaliczana w całości na spłatę należności głównej, a nie tak jak robiliśmy, czyli na należność główną i odsetki ustawowe.
Nie wiem jak to teraz poprawić bo wiadomo, że jak całość wpłaty zaliczę na należność główną to wiąże się to ze zmianą kwoty przekazanej do OWD, OWW i Skarbu państwa.
Poradźcie co robić w tej sytuacji. Dodam, że należność tę chcę mu umorzyć, bo w międzyczasie jego sytuacja zdrowotna uległa znacznemu pogorszeniu. Pracuję na Nemezisie.
no nie

Napisano: 16 sty 2015, 11:39

musisz wszystko skorygować. Ręcznie :twisted:
Z wyrokiem się nie dyskutuje, chociaż wyrok lekkie kuriozum.
Możesz podać sygnaturę?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2015, 12:01

Elmer, wprowadzenie na nowo wszystkich wpłat to nie taki problem. Problemem jest to, że zmieni się wysokość kwot przekazanych do gminy wierzyciela, gminy dłużnika i do Skarbu Państwa i nie wiem co z tym zrobić. Urząd Wojewódzki musiałby zwrócić pieniądze na konto organu wierzyciela i organu dłużnika a już widzę jak to robią. Jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Oczywiście mogę udać głupka i nic się nie odzywać ale przy pierwszej kontroli z UW leżę i kwicze.
no nie

Napisano: 16 sty 2015, 12:04

UW- korekta przy następnych wpłatach. obojętnie kogo. Współczuję przy sprawozdaniach
Inny Ośrodek - jeżeli macie tam jeszcze kogoś to też korekty przy nim, jeżeli nie to pismo z żądaniem zwrotu lub (co bardziej prawdopodobne) dopłata.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2015, 12:19

To jest jakaś makabra, ale wielkie dzięki za pomoc Elmer. Musze zrobić tak jak piszesz, nie ma innego wyjścia.
no nie

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x