DW zmiany, zmiany, zmiany, projekt...

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
pomspoł
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: DW zmiany, zmiany, zmiany, projekt...

Post autor: pomspoł »

pawel.w pisze: 07 lis 2022, 10:04
rainbow pisze: 04 lis 2022, 20:14 A co gdy spod jednego adresu złożono np. cztery wnioski. Pierwszy wniosek już jest przyznany i wypłacony. Pozostałe trzy są zarejestrowane i są to trzy jednoosobowe gospodarstwa domowe. Pozostawiamy je bez rozpoznania? czy należy zrobić wywiad?
Dla tych pozostałych 3 gospodarstw domowych zawiadomienie, że wnioski bez rozpatrzenia ale z dopiskiem art.2 ust. 3c.
W przypadku gdy pod jednym adresem miejsca zamieszkania zamieszkuje więcej niż jedno gospodarstwo domowe i w terminie do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania dla poszczególnych gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem w odrębnych lokalach, nie stosuje się ust. 3a i 3b do gospodarstwa domowego, którego źródłem ogrzewania jest oddzielne lub współdzielone źródło ciepła.
ale jak to zawiadomienie bez rozpatrzenia i z dopiskiem ...? przeciez nie stosujemy art. 3a i 3b wiec nie mozemy pozostawic bez rozpatrzenia, należałoby to wyjasnic / zrobic wywiad?
pomspoł
Stażysta
Kontakt:

Bozena123 pisze: 07 lis 2022, 15:40
pawel.w pisze: 07 lis 2022, 10:04
rainbow pisze: 04 lis 2022, 20:14 A co gdy spod jednego adresu złożono np. cztery wnioski. Pierwszy wniosek już jest przyznany i wypłacony. Pozostałe trzy są zarejestrowane i są to trzy jednoosobowe gospodarstwa domowe. Pozostawiamy je bez rozpoznania? czy należy zrobić wywiad?
Dla tych pozostałych 3 gospodarstw domowych zawiadomienie, że wnioski bez rozpatrzenia ale z dopiskiem art.2 ust. 3c.
W przypadku gdy pod jednym adresem miejsca zamieszkania zamieszkuje więcej niż jedno gospodarstwo domowe i w terminie do dnia 30 listopada 2022 r. nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu miejsca zamieszkania dla poszczególnych gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem w odrębnych lokalach, nie stosuje się ust. 3a i 3b do gospodarstwa domowego, którego źródłem ogrzewania jest oddzielne lub współdzielone źródło ciepła.
Mogłabym prosić wzór takiego zawiadomienia? chciałabym porównać z moim.
ale jak to zawiadomienie bez rozpatrzenia i z dopiskiem ...? przeciez nie stosujemy art. 3a i 3b wiec nie mozemy pozostawic bez rozpatrzenia, należałoby to wyjasnic / zrobic wywiad?
ttt
Podinspektor
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: ttt »

A co gdy spod jednego adresu złożono np. cztery wnioski. Pierwszy wniosek już jest przyznany i wypłacony. Pozostałe trzy są zarejestrowane i są to trzy jednoosobowe gospodarstwa domowe. Pozostawiamy je bez rozpoznania? czy należy zrobić wywiad?

Nam prawnik powiedział że te nioski bez rozpatrzenia ,,umarły'' i nic z tym nie robić.
pomspoł
Stażysta
Kontakt:

ANOLIS pisze: 04 lis 2022, 19:41 1. tam gdzie była odmowa - musi być nowy wniosek do 30 listopada i wywiad.
2. wnioski na ten sam adres, które już zostały bez rozpatrzenia bo minął termin - również nowe wnioski, ale tylko ci z odrębnym lokalem dającym możliwość nadania nowego adresu i tylko ci którzy przyniosą zaświadczenie, że próbują zrobić sobie nowy adres, ale do 30 listopada nie da rady.
3. wnioski na ten sam adres i inne, ale jeszcze nie minęło 60 dni rozpatrujemy po nowemu.
4. ci którzy nie złożyli deklaracji do CEEB do 11.08 - nowy wniosek, wywiad i przyznanie na rodzaj paliwa wskazany w wywiadzie i z urzędu zgłaszamy do CEEB.
5. ci którzy do 11.08. złożyli deklarację na np. drewno, a potem złożyli korektę po 11.08. na węgiel nie dostaną węgla !! mogą jedynie jeśli mają odrębny lokal pod tym samym adresem złożyć wniosek na drewno zgodnie z zasadą w pkt.2
6. Co do spóźnialskich czyli deklaracja CEEB złożona po 11.08 mam wątpliwości bo ust. 15 F i G dla mnie się łączy i oznacza F: ktoś nie złożył wniosku o dodatek węglowy pracownik jedzie robi wywiad i z urzędu robi wszystko za niego i G: TAKŻE dotyczy osób które złożyły wniosek o DW ale zapomiały o CEEB i za nich mamy ten CEEB złożyć. Wydaje mi się, że słowo także ma tu ogromne znaczenie ..... ale pewności nie mam.....raczej chodzi o ratowanie wszystkich głosów wyborczych więc spóźnialscy też dostaną.
odnosnie punktu 2 czyli:
2. wnioski na ten sam adres, które już zostały bez rozpatrzenia bo minął termin - również nowe wnioski, ale tylko ci z odrębnym lokalem dającym możliwość nadania nowego adresu i tylko ci którzy przyniosą zaświadczenie, że próbują zrobić sobie nowy adres, ale do 30 listopada nie da rady.--- > dlaczego tylko ci z nowym lokalem, przeciez jakbyly bez rozpatrzenia to merytorycznie sie nie wypowiadalismy ... mozemy przyjac nowy wniosek i na nowo go rozpatrzec, juz wg nowych przepisow, czyli zrobic wywiad i przyznac? Mam wrazenie ze teraz w kazdym przypadku mozemy isc na wywiad i przyznac (nie ma adresu ,nie ma wpisu w cebie), to nic po wywiadzie mozemy wszystko ... ?
ANOLIS
Stażysta
Zajmuję się: FA,ŚR,WD

Post autor: ANOLIS »

Jeśli mamy do czynienia z kilkoma wnioskami na ten sam adres i już te kolejne pozostały bez rozpatrzenia to nowe wnioski mogą złożyć tylko ci, którzy mają odrębny lokal i do 30 listopada nie dadzą rady nadać nowego adresu, bo urząd gminy lub miasta nie zdąży lub oni nie zdążą z podziałem notarialnym, czyli albo zaświadczenie z urzędu gminy lub miasta albo oświadczenie, że notariusz będzie później. Wywiad później jak spełnią warunek, że do 30 listopada coś próbowali zrobić w zakresie nowego adresu!!. nie przesadzajmy z tymi wywiadami, bo nie ma chętnych na chodzenie po chatach - kasy też na to nie ma!!!
Jeśli strona pisze, a mi się nie chce robić nowego adresu to żaden wywiad tylko odmowa, bo niby jak mam uznać, ze do 30 listopada nie ma możliwości nadać nowego adresu skoro wnioskodawca nawet nie próbuje!!
ANOLIS
Stażysta
Zajmuję się: FA,ŚR,WD

Post autor: ANOLIS »

co do 15f i g - koszmar nie do zaakceptowania.... koszmar,
pomysł, ze pracownik jedzie i wszystko robi za klienta jest fajny tylko tam gdzie np. pomoc społeczna widzi niepełnosprawność lub ciężką chorobę i trzeba pomoc i super, ale poprzez właśnie pomoc w wypełnieniu wniosku o Dw i deklaracji CEEB i ich ewentualne złożenie, a nie że z urzędu bez wniosków - niby jak to mamy wprowadzać do systemu??
deklaracje spóżnione - też masakra dlaczego mają mieć nagrodę? no chyba, że wywiad będzie tu karą bo wyjdą inne fakty.....
a są już jakieś poradniki lub wytyczne to tych cudnych zmian???
rainbow
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG
Kontakt:

Post autor: rainbow »

ttt pisze: 07 lis 2022, 17:55 A co gdy spod jednego adresu złożono np. cztery wnioski. Pierwszy wniosek już jest przyznany i wypłacony. Pozostałe trzy są zarejestrowane i są to trzy jednoosobowe gospodarstwa domowe. Pozostawiamy je bez rozpoznania? czy należy zrobić wywiad?

Nam prawnik powiedział że te nioski bez rozpatrzenia ,,umarły'' i nic z tym nie robić.
Czyli nie wysyłacie informacji o pozostawieniu wniosków bez rozpoznania?
ttt
Podinspektor
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: ttt »

Nie wysyłamy.Przy składaniu wniosku zgodnie z ustawą byli informowani, że pisemne informacje mają sobie sami odbierać, bo nie będą wysyłane.
pomspoł
Stażysta
Kontakt:

ANOLIS pisze: 07 lis 2022, 18:31 Jeśli mamy do czynienia z kilkoma wnioskami na ten sam adres i już te kolejne pozostały bez rozpatrzenia to nowe wnioski mogą złożyć tylko ci, którzy mają odrębny lokal i do 30 listopada nie dadzą rady nadać nowego adresu, bo urząd gminy lub miasta nie zdąży lub oni nie zdążą z podziałem notarialnym, czyli albo zaświadczenie z urzędu gminy lub miasta albo oświadczenie, że notariusz będzie później. Wywiad później jak spełnią warunek, że do 30 listopada coś próbowali zrobić w zakresie nowego adresu!!. nie przesadzajmy z tymi wywiadami, bo nie ma chętnych na chodzenie po chatach - kasy też na to nie ma!!!
Jeśli strona pisze, a mi się nie chce robić nowego adresu to żaden wywiad tylko odmowa, bo niby jak mam uznać, ze do 30 listopada nie ma możliwości nadać nowego adresu skoro wnioskodawca nawet nie próbuje!!
"nowe wnioski mogą złożyć tylko ci, którzy mają odrębny lokal"- > nie mozemy tak przyjac bo to z niczego nie wynika niestety ...
EmWu
Stażysta
Zajmuję się: Inspektor wszystkich PLUSÓW.
Kontakt:

Post autor: EmWu »

rainbow pisze: 07 lis 2022, 20:25
ttt pisze: 07 lis 2022, 17:55 A co gdy spod jednego adresu złożono np. cztery wnioski. Pierwszy wniosek już jest przyznany i wypłacony. Pozostałe trzy są zarejestrowane i są to trzy jednoosobowe gospodarstwa domowe. Pozostawiamy je bez rozpoznania? czy należy zrobić wywiad?

Czyli nie wysyłacie informacji o pozostawieniu wniosków bez rozpoznania?
Oczywiście, że wysyłamy powiadomienie.
ODPOWIEDZ