dwa różne orzeczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 14 paź 2015, 13:57

wyniknął problemik:P
Kobieta pobierała na córkę świadczenie pielęgnacyjne rodzinne i dodatki - wszystko co bylo mozliwe:) do konca maja 2015 r. z koncem maja skonczylo jej sie orzeczenie z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie. córka studiuje. w zwiazku z tym ze konczylo jej sie orzeczenie w maju to do konca maja tylko miala na corke rodzinne. dostala nowe orzeczenie,ale sie od niego caly czas odwoluje. teraz okazalo się, że jest jeszcze jedno orzeczenie-tym razem z ZUSu. ktore jest wydane do czerwca 2018 r. i na jego podstawie moglaby otrzymywac rodzinne. ale nam go nie przedstawila. tylko pomocy spolecznej. my nic o nim nie wiedzielismy. i co teraz? czy moge jej wyrównać od czerwca 2015 r. do października 2015 r. na podstawie tego orzeczenia z ZUS o ktorym nic nie wiedzielismy????
b.k.

Napisano: 14 paź 2015, 14:09

jak ci napisze prośbę o wznowienie postępowania to bym ewentualnie zastanowił się nad wydaniem nowej decyzji
KPA:
Art. 145. § 1. W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli:

5) wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nieznane organowi, który wydał decyzję;

Art. 147. Wznowienie postępowania następuje z urzędu lub na żądanie strony. Wznowienie postępowania z przyczyny określonej w art. 145 § 1 pkt 4 oraz w art. 145a i art. 145b następuje tylko na żądanie strony.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2015, 14:10

Ja myślę że na podst orzeczenia z zus to teraz można jej płacić na bieżąco a nie wyrównywać (powinna się była nim okazać na bieżąco) niech się zdecyduje czy bierze coś teraz na bieżąco na podstawie orzeczenia z ZUS lub czekać na ostateczne orzeczenie z odwołań i w tedy powyrównywać lub nie wiem czy tak by mogło być płacić na bieżąco na podstawie ZUS a potem wyrównać brakujące miesiące jak będzie korzystne orzeczenia (ale to mi się trochę nie klei)
ensiferum

Napisano: 14 paź 2015, 14:27

powiedzmy ze wznowie postepowanie. i co pozniej? ona musi skladac nowy wniosek? raczej nie.... ale czy ja mam wydac decyzje nowa przyznajaca od czerwca czy decyzje zmieniajaca tą poprzednia?
b.k.

Napisano: 14 paź 2015, 14:45

???
b.k.

Napisano: 14 paź 2015, 14:53

jeżeli wznowisz postępowanie to dot. to wniosku, który już jest, tylko świadczenie przyznajesz na podstawie orzeczenia ZUS a nie Powiatowego i wtedy zmieni się okres przyznania świadczenia, ale to już wszystko wpiszesz w decyzji z art. 151 pkt. 2 kpa
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2015, 11:46

muszę powrócić do tematu. zrobilam postanowienie o wznowieniu postępowania. i jak bede wydawac decyzje to to ma byc decyzja przyznająca czy zmieniająca?np. na córkę ma zasiłek rodzinny i dodatek na ksztalcenie i rehab. przyznany do maja 2015, pozniej rozne rzeczy na drugie dziecko na caly okres. i na trzecie dziecko tez. tylko wielodzietność tez do maja 2015. i jak mam wydac ta nowa decyzje? ze przyznaję swiadczenia od czerwca do pażdziernika i nie ruszam tych co są przyznane na caly okres? czy jakos inaczej mam to zrobic fizycznie?
b.k.

Napisano: 26 paź 2015, 11:49

a jednak teraz pomyslalam ze powinnam uchylic tamta cala pierwotna decyzje tak? i wydac całą nowa?
b.k.

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x