A jeśli zachodzi koordynacja to też uważacie aby dwa oddzielne wnioski wysłać do UW? Czy należy zawiadomić stronę aby złożyła jeszcze raz i wpisała dwoje dzieci na jednym wniosku?
podpinam się pod pytanie. Wnioskodawca złożył dwa wnioski na każde z dzieci oddzielnie. Jedno dziecko ojciec za granicą, drugie dziecko z innym ojcem (ojciec w Polsce). Czy obydwa wnioski wysyłacie do UW?
A jeśli zachodzi koordynacja to też uważacie aby dwa oddzielne wnioski wysłać do UW? Czy należy zawiadomić stronę aby złożyła jeszcze raz i wpisała dwoje dzieci na jednym wniosku?
Wysłałabym obydwa. Połączą pewnie w jedną sprawę (albo i nie). Łatwiej dla UW jak wezwiesz stronę i tamte wnioski wycofa, napisze na jednym ja jednak wzywam strony tylko w ostateczności. Niech sobie UW sprząta
podpinam się pod pytanie. Wnioskodawca złożył dwa wnioski na każde z dzieci oddzielnie. Jedno dziecko ojciec za granicą, drugie dziecko z innym ojcem (ojciec w Polsce). Czy obydwa wnioski wysyłacie do UW?
Tu wysłałabym tylko ten jeden wniosek, w którym ojciec za granicą.
Tamten z rodzicami w Polsce nie ma podstaw do wysłania. Tak myślę, choć sama nie miałam takiej sytuacji i nie chciałabym wprowadzić w błąd.
Jeden wniosek do UW w celu sprawdzenia czy nie zachodzi koordynacja a drugi normalnie rozpatrujesz jeśli oboje rodzice tego dziecka są w Polsce. Jak ktoś wyśle oba do UW to na ten drugi napiszą że nie ma podstaw do ustalania koordynacji i przez to wszyscy będziemy mieć więcej papierkowej roboty a petenci później dostaną kasę która im się należy. Jak macie wątpliwości to można wysłać zapytanie do UW i oni wam wszystko jasno odpiszą lub zadzwonić bo przez telefon też udzielają takich informacji od ręki.