Dwójka dzieci, starsze mieszka z ojcem młodsze z matką - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 mar 2016, 16:39

Witam serdecznie! Czy mogłabym od Was uzyskać informacje jak wypełnić wniosek jeśli mam 2 dzieci,jestem po rozwodzie ale starsze dziecko mieszka z ojcem natomiast młodsze ze mną. Na dziecko starsze ja mam zasądzone alimenty,natomiast na młodsze ojciec. Czy starając się o 500+ mam wpisać młodsze dziecko jako pierwsze czy drugie? Czy będzie liczył się dochód?
luskas80

Napisano: 14 mar 2016, 16:51

jestem w podobnej sytuacji i okazuje się ze moge otrzymać 500 zł na drugie dziecko ale jak na pierwsze muszę wykazać dochód max 800 zł na osobę gdyż starsze dziecko nie mieszka ze mną to tak jakbym je nie wychowywała
xylomena

Napisano: 14 mar 2016, 16:56

może wypowie się osoba kompetentna bo sama juz nie wiem
każdy mówi co innego że ojciec dzieci może dostać na strasze dziecko a ja na młodsze oczywiście licząc dochód
xylomena

Napisano: 14 mar 2016, 17:21

500+ przysługuje na dziecko do 18 r. życia zamieszkające z tobą i będące na twoim utrzymaniu. Jeśli sąd zasądził, miejsce zamieszkania drugiego dziecka przy mężu (byłym), to on jako ojciec może się ubiegać o świadczenie. tak więc możesz się ubiegać na jedno i ono jest twoim pierwszym dzieckiem, a więc w grę wchodzi przeliczenie dochodów za rok 2014.
"Gdy­by ludzie zas­ta­nawiali się nad jedną trze­cią te­go, o czym mówią, świat byłby rajem" Carlos Ruiz Zafón
gaia
Praktykant
Od: 04 lut 2016, 20:49
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2016, 17:25

luskas80 pisze:Witam serdecznie! Czy mogłabym od Was uzyskać informacje jak wypełnić wniosek jeśli mam 2 dzieci,jestem po rozwodzie ale starsze dziecko mieszka z ojcem natomiast młodsze ze mną. Na dziecko starsze ja mam zasądzone alimenty,natomiast na młodsze ojciec. Czy starając się o 500+ mam wpisać młodsze dziecko jako pierwsze czy drugie? Czy będzie liczył się dochód?
Jeżeli jesteś po rozwodzie i orzeczeniem sądu jedno dziecko jest przy Tobie, a drugie przy ojcu, rodzinę stanowisz Ty i młodsze dziecko i tylko na nie możesz starać się o 500+, spełniając kryterium dochodowe 800 zł/os. (1200 zł przy niepełnospawności dziecka)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x