Dwukrotnie złożony wniosek na to samo dziecko.. P
Dwukrotnie złożony wniosek na to samo dziecko.. P
Witam, mam przypadek gdzie kobieta złożyła wniosek na 500+ w kwietniu na drugie dziecko bez dochodu i jest nadal wypłacany. Dziś ponownie złożyła wniosek na to samo dziecko. Nie doczytała w decyzji że ten okres zasiłkowy obowiązuje do przyszłego roku.
Czy może ktoś mi powiedzieć na jakiej podstawie mam ten wniosek zostawić bez rozpatrzenia?
Czy może ktoś mi powiedzieć na jakiej podstawie mam ten wniosek zostawić bez rozpatrzenia?
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Dwukrotnie złożony wniosek na to samo dziecko.. P
Odmowa wszczęcia postępowania - art. 61a par.1 Kpa
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
lub umorzenie postępowania - wybór należy do ciebie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Bardziej widziałbym tutaj odmowę, gdyż w tej sprawie została już wydana decyzja ostateczna, kończąca postępowanie. Umorzenie bardziej byłoby po wszczęciu, a tu nie ma podstaw do wszczęcia. "Uzasadnioną przesłanką" jest więc fakt, że w tej sprawie zapadło już rozstrzygnięcie.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
Zgodnie z kpa mamy tu do czynienia z powagą rzeczy osądzonej. ponownie złożony wniosek podlega kontroli , a więc czy został złożony na podstawie tych samych okoliczności co wcześniejszy czy też nastąpiła jakaś zmiana faktyczna w stosunku do poprzedniego.W tym samym stanie prawnym i faktycznym wydanie ponownej decyzji rozstrzygającej co do istoty skutkuje stwierdzeniem jej nieważności. Dlatego tez należy umorzyć postępowanie.
A komu złożyła ten wniosek? po co przyjmowałeś ten wniosek i teraz cudujesz??? Nie zmieniła się sytuacja rodzinna ani majątkowa, okres zasiłkowy się nie skończył, nie urodziło się nowe dziecko i tak dalej, to proszę zabrać wniosek i dziękuje albo do niszczarki!!!!!!!!!!!! Sami sobie utrudniacie.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
niszczarka? Odważna decyzja....
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
To po prostu powiedzieć że nie ma potrzeby składania tego samego wniosku drugi raz skoro nic się nie zmieniło i odesłać Panią. Nie prościej???
Oprócz Dwukrotnie złożony wniosek na to samo dziecko.. P - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
zagranica
Uzyskanie i utrata
Wniosek do ROPS
DZIAŁA EMPATIA?
zlecenie płatne po wykonaniu
jaki artykul na odmowę wydania dokumentu
500+ a alimenty
Do Pana Tomka z Sygnity
Uchylenie decyzji
decyzja - dwa postępowania????
dochód uzyskany i utracony
Dochody nieopodatkowane-uzyskiwane poza granicami RP
uzysk
niepełnosprawność art 18 ust 3
koordynacja- zawieszenie, uchylenie czy wstrzymanie?
od kiedy świadczenie 500+