dylemat odnośnie wstrzymania zasiłku rodzinnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 16 paź 2023, 8:31

Pani pobierała Zr na dzieci. Potem sytuacja zmieniła się w ten sposób że dzieci uzyskały rentę po zmarłym ojcu. Pani przedstawiła decyzje tymczasowe z ZUS o przyznanej rencie. Po przeliczeniu dochodu pani "łapie" sie na ZR. lecz te decyzje są tymczasowe ponieważ brakuje jeszcze jakiś dokumentów. Więc renta może być wyższa lub też niższa, a to wiąże się z tym że zasiłek rodzinny mo9że przekroczyć. Pani wniosła w lipcu o wstrzymanie ZR ww z toczącą sie sprawa w ZUS.
Mamy październik, ostatni miesiąc starego okresu. czy muszę sprawę mieć zakończoną , chodzi mi o wypłatę wstrzymanego zasiłku, teraz czy dalej czekam....
500sw
Starszy referent
Od: 11 cze 2019, 16:57
Zajmuję się: Sw

Napisano: 16 paź 2023, 9:21

Moim zdaniem są dwie opcje:
1)bierzesz kwotę z decyzji tymczasowej jako uzysk, a jak się kwota zmieni, to już nie przeliczasz na nowo.
2) czekasz do uzyskania renty ostatecznej i tę kwotę uzyskujesz z miesiąca po miesiącu uzyskania (nie przeliczasz wstecz).

Generalnie uzysk zachodzi raz, tak jak ktoś idzie do pracy, ma pensję na okresie próbnym niższą, a potem dostaje wyższą, to nie przeliczamy mu dwa razy.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 paź 2023, 9:24

czyli jeżeli pani przyniesie mi teraz uzysk z renty(z decyzji nowej ) i będzie to kwota wyższa niż na wcześniejszej decyzji to nie przeliczać ponownie ???
Muszę Pani wypłacić wstecz do zakończenia okresu zasiłkowego ????
500sw
Starszy referent

Napisano: 16 paź 2023, 9:32

No jeżeli przeliczyłaś z pierwszej decyzji, to już teraz nie przeliczasz drugi raz i musisz wypłacić te poprzednie miesiące. Na pewno nie przeliczasz wstecz (decyzję o rencie dostała w październiku, to nie możesz jej przeliczać dochodów do świadczeń za poprzednie miesiące).
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 16 paź 2023, 9:42

a mogę wypłacić pani wstrzymane zasiłki rodzinne w listopadzie ??? Okres zasiłkowy kończy się w październiku z stad mój dylemat
500sw
Starszy referent

Napisano: 17 paź 2023, 8:47

Możesz wypłacić w listopadzie, bo tej sytuacji nie dotyczy zapis, że trzeba wypłacić do końca okresu zasiłkowego.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 17 paź 2023, 9:17

nas nie interesuje czy decyzja tymczasowa (co to w ogóle jest :shock: ), nabywa rentę, robię uzysk, późniejsze zmiany nas nie interesują :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 paź 2023, 9:30

"Decyzja o przyznaniu renty" - według mnie pisze tak, nie sądzę, że na decyzji jest zapis "tymczasowa"
Robisz uzysk na podstawie tej decyzji. Kolejna decyzja nie będzie już do nowego kolejnego przeliczania uzysku, bo to będzie decyzja ZUS ZMIENIAJĄCA KWOTĘ przyznanej renty
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 23 paź 2023, 12:29

czy muszę brać od Pani jakąś prośbę o "odwieszenie" zasiłku rodzinnego i wypłatę ?
500sw
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x