Witam. Pierwszy raz mam taką sprawę jak do niej podejść. Dostałem pismo z ZUS w dniu 08.12.2017 z dnia 30.11.2017 że klientowi zostanie przyznane prawo do emerytury od 01.11.2017 i teraz moje pytanie czy czekać na konkretną "decyzję ZUS" o emeryturze czy na podstawie tego pisma uchylić dec od 1.11 czy od 01.12?
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Mam podobny przypadek Pani ma decyzję z dnia 14.12.2017 o przyznaniu emerytury od dnia 01.11.2017. Decyzję dostała przed świętami i dziś przyniosła. Pieniądze ma dostać w grudniu. czy są np za listopad 2017?
grudnia już nie wypłacasz a za listopad nie ma NP
Marcelino, do czasu wydania decyzji nie ma uprawnień do emerytury więc nie ma podstaw do zabrania SZO/ZDO czy SP
Tom, kobieta mówiła że decyzję dostała 22 przed świętami a wypłata była 19 grudnia. Tylko teraz pytanie czy wystarczy oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że decyzję otrzymała 22 grudnia.
U nas wystarczy. A nie wiem też jak wasz ZUS ale nasz wysyła zwykłym listem i zwrotek nie ma. Kiedyś próbowaliśmy w ZUS ustalać datę doręczenia a tu doopa