dyżur nocny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 lip 2015, 23:18

jak u was jest rozwiązana sprawa zabierania dzieci z rodziny w godzinach nocnych. Nasza szefowa próbuje nam wprowadzić nocne dyżury przy telefonie. twierdzi, że skoro jest kilkudziesięciu pracowników to taki dyżur wypadnie na jednego raz na 2 miesiące. W zamian za ewentualną nocną interwencje mam dostać gratyfikacje w postaci dodatkowego urlopu. jeśli interwencji nie będzie za dyżur nic nie dostanę. Tak się zastanawiam czy ja jestem chora czy ktoś próbuje ze mnie robić wariata. Ma to niby być na zasadzie współpracy z policją. Nasze miasto liczy około 100 tys mieszkańców i ja mam pełnić dyżur, w nocy jechać i pomagać policji zabierać dzieci, bez względu na fakt iż np to nie jest mój rejon działania, nie wspomnę o tym, że nie znam wszystkich ulic i nie mam służbowego samochodu telefonu też nie posiadam służbowego :)
wariatka

Napisano: 14 lip 2015, 0:07

znana ustawa mówi, że:

"Art. 12a. 1. W razie bezpośredniego zagrożenia życia lub zdrowia dziecka w związku z przemocą w rodzinie pracownik socjalny wykonujący obowiązki służbowe ma prawo odebrać dziecko z rodziny (...)"

pytanie (wcale nie dla prymusów) - kiedy, w jakich godzinach pracownik socjalny wykonuje obowiązki służbowe? czy gdzieś w przepisach jest napisane, że ops-y pracują na zasadzie całodobowego dyżuru? jak policja czy inne służby ratunkowe?????? :mrgreen:

a tak na marginesie - ten temat już był dyskutowany, - zachęcam do poszukania na forum
lotsy'

Napisano: 14 lip 2015, 7:53

z tego co ja wiem to jak jest odbiór dzieci to nie ma rejonowości, jedziesz jak cię wezwą. Za dyżur musisz mieć płacone nie ważne czy się coś dzieje czy nie bo musisz być w gotowości do pracy.
xxxxxx

Napisano: 14 lip 2015, 8:02

Policja próbowała wpuścić nas w kanał ale my na to nie wyraziliśmy zgody. Nie mamy żadnych nocnych dyżurów. Niech nie próbują scedować na nas swoich obowiązków które muszą wykonywać w godzinach pracy za które im płacą!!! Do tego są ubezpieczeni, mają samochody!! A my? Co by było gdyby coś nam się stało podczas interwencji nocnej? Obronimy się tekturową teczką? Co z ubezpieczeniem i ewentualnym odszkodowaniem?/
Aka

Napisano: 14 lip 2015, 8:27

pracownik socjalny wykonujący obowiązki służbowe - to pracownik socjalny dyspozycyjny w godzinach pracy ośrodka - poza tymi godzinami nie może pracować chyba,że w regulaminie ośrodka jest inny zapis
abc

Napisano: 14 lip 2015, 9:16

wariatka, nie daj się wkręcić
lotsy, Aka i abc wiedzą co mówią
nie ma podstawy, by ktoś zmusił cię do gotowości 24h, czy też innych dyżurów nocnych, poza wyznaczonymi godzinami pracy (możliwe jest to jedynie w szczególnych okolicznościach - reguluje to kp). w razie realizacji tego pomysłu w twoim ops polecam kontakt z okręgowym inspektorem pracy.
p..

Napisano: 14 lip 2015, 9:33

Może to rozjaśni ten temat.

https://www.prawnikwpomocyspolecznej.pl/ ... lnych.html

Pozdrawiam.
Ja*

Napisano: 14 lip 2015, 13:26

Jak odmówisz to nie licz na podwyżkę w przyszłości. Reszty też to dotyczy. Postawicie się szefom?
Ares30

Napisano: 14 lip 2015, 20:04

Sprawa nie jest prosta - tak dla pracownika jak i dla szefa...

Najlepiej więc wypracować kompromis... Od czasu sporządzenia tej publikacji wprowadzono zmiany w sposobie manipulowania czasem pracy. Teraz można ustalić czas pracy ruchomo....

Ale to tylko jedno z wielu wyjść...

Dla chcącego nie ma nic trudnego, stąd uważam że więcej zachodu niż to wszystko warte...

Ludzi do roboty nie brakuje, to i grosza nie trzeba szczędzić....
Rajski
Referent
Od: 11 wrz 2014, 17:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x