Teraz nie dostanie za rok 2016
US o formie opodatkowania, oświadczenie i dochodach pod odpowiedzialnością karną. No może ci dać us za 2015 ale co ci po tym. W zależności jaka forma opodatkowania to rożne terminy do składania pit w us. Poczytaj w necie
Tylko osoba nie złozyła pewnie jeszcze pitu 36 i nie uzyska nic z US, bo niby na jakiej podstawie. Można poprosić o to żeby księgowa podała dochody im za 2016 i na tej podstawie oświadczenie
w tym przypadku jest to zaświadczenie za 2015 chyba że firmy wtedy nie założyła tylko np w 2016 to wtedy oświadczenie tej osoby
to wszystko jest w tym art 8 punkt 5
A gdzie w art. 8 pkt 5 masz napisane, że jak nie ma zaświadczenia naczelnika u.s. za rok poprzedni to bierzemy zaświadczenie za rok poprzedzający rok poprzedni? Nic takiego tam nie ma.
Ja zwróciłem się z tym pytaniem do ministerstwa i dostałem następującą odpowiedź, cyt.:
„aby przyznać pomoc, wcześniej należy ustalić dochód, a to wymaga złożenia zeznania podatkowego za poprzedni rok kalendarzowy. Biorąc pod uwagę, że zeznanie podatkowe można składać już od 1 stycznia roku kalendarzowego osoba wnioskująca o pomoc powinna złożyć takie zeznanie jak najwcześniej”.