Pani prowadzi działalność gospodarczą od 2008 roku; urodziła dziecko 28.05.2014r.; od dnia 28.05.2014r. jest na urlopie macierzyńskim/zasiłku macierzyńskim; działalność gosp. zawiesiła 30.06.2014r. w lutym br. składa wniosek na zasiłek rodzinny i urodzenie. Czy mogę jej utracić dochody z 2013 roku z działalności gosp.??? Czy wystarczy własnoręczne oświadczenie kobiety że zawiesiła działalność gosp. z powodu opieki nad dzieckiem dla celów utraty dochodów. I czy doliczamy zasiłek macierzyński???
a art.3 pkt 23 f) mówi o zawieszeniu działalności w związku z art.14a ust.1d ustawy o swobodzie działalności gosp. Jakich dokumentów w związku z tym żądać skoro kobieta twierdzi że zawiesiła działalność dla opieki nad dzieckiem???? Czy wystarczy jej własnoręczne oświadczenie?? ZUS ani Urząd Gminy/Miasta nie chcą jej wystawić takiego zaświadczenia.
mam już wydruk ale na nim pisze tylko że działalność zawieszona, a nie ma powodu bo nie odnotowują takich przypadków na wypisie (rozmawiałam zresztą z Panią która to wprowadza na wypisy). Rozumiem że uzysku z zasiłku macierzyńskiego nie robię?
mam taki sam przypadek. Myślę zeby utracić jej dochód z działalności i uzyskać z macierzyńskiego. A Pani oświadczyła mi o tym i dała tylko wydruk CEIDG
może ktoś się jeszcze wypowie??? czy robicie uzysk z zasiłku macierzyńskiego jeśli osoba przechodzi na zasiłek macierzyński i zawiesza działalność dla opieki nad dzieckiem. Przy zawieszeniu mogę utracić dochód z tego tyt., ale nie jestem pewna czy mogę zrobić jej uzysk wg art.3 pkt 24 h) - czy to jest utrata zatrudnienia??