SZO a rodzina - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 lut 2015, 9:29

Przyszła klientka o SZO na matke. wyrejestrowała sie z PUP i przyszła po wniosek na SZO. mieszka ona z mężem (bezrobotnym), córką w wieku 16 lat (która ma płatne praktyki), oraz synem w wieku 22 lat (bezrobotny). osoba niepelnosprawną jest jej matka, która mieszka w innym domu w tej samej miejscowości, razem ze swoim synem (bratem wnioskodawczyni, który jest tez osoba bezrobotna). i teraz pytanie moje brzmi:
1) czy brata wnioskodawczyni bierzemy do składu rodziny jej matki? bo z nią mieszka?
2) czy syna wnioskodawczyni bierzemy pod uwage do skladu jej rodziny?

i generalnie jesli w wywiadzie wyjdzie, ze ona faktycznie sprawuje mniejsza opieke nad matka niz jej brat to musze jej odmowic, ale moglabym temu bratu przyznac jak by sie zglosil...?
b.k.

Napisano: 19 lut 2015, 9:32

1. nie
2. jak chce wnioskodawczyni

przy szo jest reguła kto pierwszy ten lepszy
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2015, 9:43

ale dlaczego nie bierzemy syna matki wnioskodawczyni do skladu??
Gość

Napisano: 19 lut 2015, 9:46

... obstawiłam, że ma ukończone 25 lat ... :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2015, 9:50

no ma:) to jakis starszy Pan jest.
no ok-rozumiem, że teraz to kwestia wywiadu tak? bo może się zdażyć, że w wywiadzie pomoc społeczna napisze mi,że faktycznie to syn sprawuje wieksza opieke - to wtedy nie bede mogla jej przyznac???
b.k.

Napisano: 19 lut 2015, 9:57

kobieta złożyła wniosek o SZO z tytułu sprawowania opieki nad matką - masz dwie osoby córkę i matkę .. teraz występujesz o wywiad na potwierdzenie faktu sprawowania opieki przez córkę .. jeżeli z wywiadu wyniknie, że kobieta nie sprawuje opieki nad matką to wtedy odmówisz ... na podstawie jakich kryteriów chcesz wykazać , że brat się więcej opiekuje ?
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2015, 10:04

chodzi o to, że nasza pomoc społeczna nie jest pewna kto u nich sie faktycznie ta matka zajmuje-tak wstepnie rozmawialysmy. ale jezeli mi napisza po wywiadzie, ze ta corka opiekuje sie ta matka nie sprawuje stalej opieki-tylko jakos tak czasami-a ze to jej syn ktory z nia mieszka jest osoba stale opiekujaca sie matka....i np po mojej odmowie, przyjdzie ten brat i on bedzie sie ubiegal o szo to jemu juz przyznam.... no juz sama nie wiem...
b.k.

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x