działalność gosp. - zasady ogólne - Stypendia

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 11 maja 2015, 11:47

Kobieta prowadzi działalność na zasadach ogólnych, co odlicza się od dochodu, żeby wyszła kwota netto? jakie składki dokładnie?
kornelia9696

Napisano: 11 maja 2015, 11:51

za taki rodzaj dzialalnosci gosp dochody oblicza sie na podstawie zaświadczenia z urzedu skarbowego za poprzedni rok kalendarzowy i dzieli sie kwote przez ilosc miesięcy kiedy działalność byla rpowadzona (jesli caly rok to 12m-cy). a jesli dzialanosc jest prowadzona od tego roku to za miesiąc poprzedni oświadczenie ktore musi zawierac elementy z art 8 ust 5 pkt 1 ustawy o pomocy spolecznej
Natalia**

Napisano: 11 maja 2015, 11:58

ale właśnie kobieta nie może mi donieść zaświadczenia z urzędu skarbowego i chciałam wziąść na oświadczeniu, ale dokładnie nie wiem co ma napisać, żeby odliczyć te wszystkie składki, które są potrzebne....
kornelia9696

Napisano: 11 maja 2015, 12:10

ale dlaczego nie moze doniesc? przeciez musiala sie rozliczyc
Natalia**

Napisano: 11 maja 2015, 12:18

trudna klienta, a czas leci na wydanie decyzji i nie wiem jak to inaczej rozgryźć, i pomyślałam, żeby napisała oświadczenie, ale nie wiem dokładnie co tam powinno się znajdować....
kornelia9696

Napisano: 11 maja 2015, 12:23

oprócz zaświadczenia z US potrzebne jest jeszcze zaświadczenie z ZUS o wysokości składek na ubezpieczenie społeczne,bo to też się odejmuje (oraz na ubezpieczenie zdrowotne) i dopiero wtedy dzieli przez 12.
xyz@

Napisano: 11 maja 2015, 12:30

Skladki na ubezpieczenie społeczne ja mialam zawarte juz w zaswiadczeniu z US. a jesli chodzi o to ze trudna klientka, no to nie wiem co doradzic:/ wymagane jest zasw z US i ja bym chyba nie zaryzykowala samego oświadczenia. Moze jeszcze z nią pogadaj.
Natalia**

Napisano: 11 maja 2015, 12:32

czyli od dochodu odejmujemy podatek, składki zdrowotne i społeczne? czy jeszcze coś ?
kornelia9696

Napisano: 11 maja 2015, 12:38

ale do stypendium szkolnego można przyjmować oswiadczenia pod odpowiedzialnośćia karną....
kornelia9696

Napisano: 11 maja 2015, 12:40

niby tak. Tutaj to juz kwestia indywidualnego podeścia. Ja bym jednak prosiła o zaśw z US
Natalia**

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x