Zamieszczam opinię prawnika mojej jednostki, ponieważ miałam podobne wątpliwości ...
Pytanie:
Czy w sprawach o świadczenia pomocy materialnej o charakterze socjalnym w przypadku ustalenia dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej, należy żądać zaświadczenia o dochodach zgodnie z ustawą o pomocy społecznej (art. 8) czy wystarczy oświadczenie o dochodach? Analiza prawna:
Art. 90n ust 4 pkt 3 ustawy o oświacie wśród wymogów formalnych, które musi spełniać wniosek o przyznanie pomocy materialnej o charakterze socjalnym, wymienia zaświadczenie albo oświadczenie o wysokości dochodów. Jednocześnie art. 90d ust. 8 tejże ustawy odsyła do zasad ustalania dochodu z pozarolniczej działalności gospodarczej według ustawy o pomocy społecznej. Natomiast Regulamin udzielania pomocy materialnej (…) posługuje się pojęciem „ oświadczenie lub zaświadczenie o dochodach”. Podsumowanie:
Wymóg przedstawienia oświadczenia lub zaświadczenia w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej jest związany ze zróżnicowaniem metod opodatkowania dochodów z działalności – ryczałtem lub na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym (art. 8 ust. 5 pkt 1 i 2 ustawy o pomocy społecznej).
W związku z powyższym, odpowiednio do stanu faktycznego, należy uzyskać od osoby prowadzącej działalność gospodarczą informację o przyjętej metodzie opodatkowania, a następnie uzyskać oświadczenie lub zaświadczenie ściśle wg przepisów art. 8 ust. 1-13 ustawy o pomocy społecznej.
Tak robię weryfikacje dochodów i sprawdzam czy dochód uległ zmianie czy nie. Akurat do stypendium nie mam żadnego zaświadczenia z US, ale na pewno musi być dochód ile wynosił z działalności, podatek, składki społeczne i składki zdrowotne, ale składki zdrowotnej chyba nie będzie na zaświadczeniu z US i trzeba będzie wziąć z ZUS-u zaświadczenie o tych składkach.
Dziękuję, szukam osoby, która robi podobnie jak u nas bo większość przyjmuje tylko oświadczenia a my przeliczamy ponownie dochody i w ten sposób okazuje się, że dużo osób przekracza a wcale tego nie zgłasza. Na oświadczeniach większość nie pisze prawdy. Co do działalności to dostałam kilka zaświadczeń-bez tego nie mogę rozpatrzyć wniosku, i nie wiem czy Pani już wie ale od tego roku jest taka zmiana, że w dochodzie jest wliczony zwrot ulgi na dzieci (jeżeli ktoś skorzystał z PIT-u/UZ) i nie wiem jak do tego podejść. Może ktoś potrafi podpowiedzieć jak wtedy wyliczyć dochód?
kurcze ma Pani racje jakoś zapomniałam o tych ulgach. Coś kojarzę, że podatek z PITU nie może przekroczyć składek na ubezpieczenie społeczne....ale jak to wyliczyć to nie mam pojęcia....może ktoś miał taką sytuacje i wie jak to wyliczyć?